Türklerin kış turizmi için komşudaki yeni adresi: Borovets

Türklerin kış turizmi için yeni adresi: Borovets

Last Updated on 26 Mayıs 2018 by Turizm Günlüğü

Türk turistlerin kayak yapmak için tercih ettiği tatil beldelerine son yıllarda bir yenisi daha eklendi: Borovets. Bulgaristan’ın en eski kış tatili beldesi olarak bilinen ve başkent Sofya’ya 70 kilometre uzaklıktaki Rila Dağı’nda yer alan Borovest, uygun konaklama imkanlarıyla Türkleri cezbediyor.

“Bulgaristan” ve “kayak tatili” denilince Türk turistlerin aklına artık sadece Bansko ve Pamporovo kayak merkezleri gelmiyor. Zira bu ülkede kış tatili yapmayı planlayan Türk turistlerin ilgisinin giderek arttığı Borovets’teki yetkililer de Türkiye’den gelecek ziyaretçilerin daha fazla memnun etmek için kolları sıvadı.

Bu doğrultuda Borovets’teki Rila Hotel’de basın toplantısı düzenleyen Borovets Hotelciler Birliği Başkanı Blagovestka Tomova, Samokov Belediye Başkan Yardımcısı Lyuba Klenova, Boro Sport Pazarlama Müdürü Snejana Damyanova, Koşukavak Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Yakupoğlu ve BTV Televizyonu Türkiye temsilcisi Nahide Deniz; Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BİR YILDA İKİYE KATLANDI

Basın toplantısında bilgi veren Bulgar yetkililer, bölgede kış sezonunun Aralık ortasında başlayıp Nisan ortalarına kadar sürdüğünü ifade ederek, Borovets’in fiyat-kalite dengesi açısından en iyi kayak merkezi olduğunu belirtti.

Toplantıda konuşan Klenova, 2015’te Borovets ve yanı başındaki Samokov kasabasına giden Türk turist sayısının 4 bine yaklaştığını, 2016’da ise bu sayının hemen hemen iki katına çıktığını belirtti.

Klenova, bölgeyi ziyaret eden Türk turist sayısını artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Bizden beklentilerini öğrenmek ve buna göre onları daha fazla memnun etmek istiyoruz” dedi.

Koşukavak Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yakupoğlu da Türk turistlerin Borovets’e ilgisinin giderek arttığını ifade ederek, kültür turları da düzenleyerek son bir yılda 45 bin Türk’ü Balkanlarla buluşturduklarını söyledi. Yakupoğlu, yaklaşık 20 yıldır hizmet veren Gebze merkezli Koşukavak Turizm’in 70 kilometre ile Bulgaristan’ın en uzun pistlerini barındıran Bansko ve Avrupa’daki en temiz ikinci havaya sahip Pamporovo’ya da turlar düzenlediklerini hatırlattı. Çeşitli kış ve yaz spor yarışlarının düzenlendiği Borovets’te; kayak, snowboard, biatlon, yön bulma, dağ bisikleti ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler yapılıyor.

ULAŞIM KOLAYLIĞI

Avrupa’nın turistlere en hesaplı kayak yapma imkanı sağlayan ülkesi Bulgaristan’da, Sofya’ya yakın olması sayesinde hava ulaşımı ve karayolu kullanılarak Türkiye’den yaklaşık 2.5 saatte varılabilen Borovets, kış turizmi için çok yumuşak olan iklimiyle de ön plana çıkıyor. Otellerin yanı başındaki pistlerde sıra bekleme sorunu olmaması da turistler için Borovets’i cazip kılıyor. Zira Borovets’in 58 kilometreyi bulan pistlerine 15 ayrı lift (1 gondol, 2 telesiyej, 12 teleski) ile sıra beklemeden kolayca ulaşılabilme imkânı var.

Türkiye’den ve dünyadan pek çok kayakseveri ağırlayan Borovets’e İstanbul’dan karayoluyla 7-8 saatte ulaşılıyor. Başkent Sofya’ya hava yoluyla 45 dakikada, oradan da Borovets’e yarım saat arayla kalkan minibüslerle 1,5 saatte ulaşmak mümkün.

Rila Dağı’nın kuzey yamaçlarına kurulu Borovets kayak merkezi, Balkanlar’ın en yüksek tepesi olan Musala Tepesi’nin eteklerinde bin 300 metre rakımda yer alıyor. 56 turistik tesise sahip Borovets’te toplam yatak kapasitesi ise 8 bin 650. 2015 yılında 170 bin turist tarafından ziyaret edilen kayak merkezinin en büyük konaklama tesisi olan Rila Hotel Borovets, pistlerin hemen sonunda bulunuyor. Spa, Türk hamamı ve yarı olimpik kapalı yüzme havuzu da bulunan otel, Türk turistlerin en çok tercih ettiği otellerin başında geliyor.