Ulusoy, adalarda tatil yapmak isteyenlere Bozcaada, Gökçeada ve Kıbrıs’ı önerdi!

Turizm cenneti Gökçeada'da hayvan katliamı sürüyor
Gökçeada, Yıldızkoyu. Turizm cenneti Gökçeada'da hayvan katliamı sürüyor

Last Updated on 24 Şubat 2017 by Yaşar Çelik

Milliyet ve TÜRSAB’ın ortaklaşa düzenlediği “2017’de Turizme Bakış” toplantısı ve yemeği vardı dün, Beyoğlu’ndaki İstiklal Palas Oteli’nde… Milliyet’ten yazarlar, TÜRSAB yöneticileri ve turizmcilerin katıldığı yemekli toplantıda sektörün sorunları masaya yatırıldı.

Turizmin zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Girdiğimiz türbülanstan yara bere almadan çıkabilmemiz için devletin; cruise gemilerinden ‘yanaşma ücreti’ni kaldırması, SGK primlerini bir yıl ertelemesini, bankaların turizm sektörüne verdiği kredileri yeniden yapılandırmasını istiyoruz” dedi.

Yılda 1.5 milyon Türk’ün gittiği adalar için Yunanistan’ın vize zorluğu çıkarmaya başladığına dikkat çeken Ulusoy, adalarda tatil yapmak isteyenlere Bozcaada, Gökçeada ve Kıbrıs’ı önerdi.

Ukrayna ile yapılan pasaport yerine kimlikle seyahatten bu yaz 1.5 milyon, Rusya’dan ise 3.5-4 milyon turist beklediklerini vurgulayan Ulusoy, Türklerin “erken rezervasyonu” benimsediğini söyledi ve ekledi:

“Erken rezervasyon tuttu. 8 sene önce yılda 10 bin kişiyle başlayan erken rezervasyonun bugün ulaştığı rakam 5 milyon. Tatile çıkan 16.5 milyon Türk’ten erken rezervasyondan yararlananların oranı yüzde 35’e yaklaştı.”

Ulusoy, 2017’nin de 2016 gibi yabancı turist açısından kayıp bir yıl olmaması için Türkiye’nin güvenlik sorununu çözmesi gerektiğini vurguladı.

2016’da kötü geçen iç turizmin 2017’de fena başlamadığına dikkat çeken Jolly Tur’un Genel Müdürü Figen Erkan, “Bunun sebeplerinden biri, otellerin dövizdeki artışa rağmen fiyatlarını TL bazında sabit tutması. Bu sayede yüzde 15-20 oranında kârlı erken rezervasyon yaptıranlar” dedi.

Anı Tur’un sahibi Veli Çilsal ise “Turizmde yaşanan krizi fırsata döndürdük. Güvenlik gerekçesiyle yabancılar gelmeyince oteller iç pazara yöneldi ve fiyatlarını sabit tuttu. Erken rezervasyonda ciddi bir büyüme var. Yeni terör saldırıları olmazsa bu yıl iç pazar iyi geçecek” diye konuştu.

Turizmin kanaat önderleri, 2017’nin de 2016 gibi yabancı turist açışından kayıp bir yıl olmaması için Türkiye’nin güvenlik sorununu çözmesi gerektiğini vurguladı.