“Komşunu da al gel” çağrısı karşılık bulmadı

Last Updated on 5 Ekim 2017 by Yaşar Çelik

Birgün Gazetesinden Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanya’da yaşayan Türkler başta olmak üzere, yurtdışında yaşayan Türklere yönelik yaptığı, “Komşunu da al gel” çağrısı sonuçsuz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Almanya’dan gelen turist sayısının turizmin “kayıp yılı” 2016’ya oranla bu yıl sadece yüzde 3 arttığı kaydedildi. Alman turist sayısında 2015’e göre yaşanan kaybın ise yüzde 14 olduğu açıklandı.

Ankara-Berlin ilişkilerinin, Alman hükümetinin AKP’nin Almanya’da yürütmeyi planladığı “16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu” kampanyası etkinliklerini iptal etmesi üzerine Erdoğan’ın “Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil” sözleriyle gerilimli hale geldiği bir dönemde yapılan “Komşunu da al gel” kampanyası istenilen sonucu vermedi Gurbetçi ziyaretçi sayısında yaşanan artışa karşın Almanya’dan gelen turist sayısında, Türkiye’ye son 10 yılın en kötü turizm dönemini yaşatan 2016 yılının aynı dönemlerine oranla 2017’de yalnızca yüzde 3’lük artış yaşanırken, 2015 yılının çok gerisinde kalındı. Turist sayısında ve turizm gelirlerinde büyük kaybın meydana geldiği 2016’da Türkiye’ye gelen Alman turist sayısını 660 bin 532 olarak açıklayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2017’de bu sayının 680 bin 616 olduğunu belirtti. 2015 yılı verilerine ise bu istatistik 798 bin 295 olarak yansıdı.

“İmaj kaybı” olarak algılanıyor

Türk Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TYD) iş birliğiyle hazırlanan rapor da Erdoğan’ın çağrısının amaca ulaşmadığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarını paylaşan TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, gurbetçi ziyaretçi sayısında artış yaşandığını belirterek, “Ama ‘Komşunu da al gel’ kampanyası sonuç vermedi” diye konuştu. Türkiye’ye gelmenin bir “imaj kaybı” olarak algılandığının altını çizen Şen, “Alman turist komşusuna nereye gittiğini iftiharla anlatmak istiyor ancak Türkiye bu ülkelerin içinde yok” dedi. Alman turist sayısında yaşanan düşüşe dikkati çeken Şen, “Almanlar gittikleri yere bir daha gitmek ister. Türkiye’nin Almanya’daki algısı pek iyi değil. Bunu tekrar kazanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gurbetçi ortalama 4 hafta kalıyor

TAVAK’ın “Avrupalı Türklere Yönelik Turizm Araştırması” raporunda, AB ülkelerinde yaşayan toplam 4 milyon 796 bin 56 gurbetçiden 2 milyon 419 bin 491’inin tatil için Türkiye’ye geldiği açıklandı. En fazla gurbetçi ziyaretçinin Almanya’dan geldiği bilgisine yer verilen raporda ikinci sırada Fransa yer aldı. TAVAK’ın Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan araştırmasında Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’de ortalama dört hafta kaldığı belirtildi.