Avrupalı turistin boşluğu doldurulamıyor! Turizmciler endişeli…

Last Updated on 28 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Rusya ile rayına oturan ilişkiler turizm sektöründe yaz sezonunu kurtarırken, Avrupa ile gerilen siyasi ilişkiler, eylül sonrası için endişeleri artırıyor.

Antalya Bölgesi’nde bu yılın ocak-haziran döneminde turist sayısı yüzde 55 artarak 3.3 milyonu aşarken, gelen turistin yarıya yakınını Ruslar oluşturdu. Avrupa pazarlarında ise aynı dönem için yüzde 55’lik düşüşleri gören sektör yetkilileri, özellikle 12 ay açık kalan ve sonbahardan itibaren Avrupalı turisti ağırlamaya başlayan oteller için tehlike çanlarının çalmaya başladığına dikkat çekti.

“İleriyi görmek çok mümkün değil”

Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü Ali Şahin, yaz döneminde Antalya’da tüm tesislerin yüzde 90 ile yüzde 100 arasında değişen doluluklara ulaştığını Sözcü Gazetesinden Sayime Başcı’ya aktardı. Rus pazarının aktivitesinin yüksek olduğunu ancak yine de uzun vadede sektörün önünü göremediğini anlatan Şahin, istenilen hedef kitleyi yakalamakta da zorluk çektiklerini anlattı. İlk etapta uygun tesislerin dolduğunu ve yüksek ücretli otellerin ikinci aşamada dolmaya başladığını kaydeden Şahin, “İleriyi görmek çok mümkün değil şu aşamada. Kurban Bayramı bizim de öngördüğümüz gibi gayet güzel geçti. Yaz operasyonu Rusların geri dönmesi ile ciddi ivme kazandı. Bizde mesela haziran, temmuz, eylül ayları yüzde 95 ortalama ile geçti. Yaz turizminin tekrar eski günlere geri döndüğünü söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

“Avrupalı misafirleri mutlaka tekrar kazanmak zorundayız”

Yaz döneminde rezervasyonların 10’ar günlük periyotlarla devam ettiğini ve bu durumun özellikle 12 ay açık kalan oteller açısından problem yarattığını dile getiren Şahin, bundan sonraki süreci son dakika satışlarının belirleyeceğini aktardı. Özellikle Avrupa ile olan siyasi problemlerin sektör üzerinde negatif etki yaratmaya devam ettiğine işaret eden Ali Şahin, beklentilerini şöyle aktardı:

“İnsanlar hâlâ burada olumsuz bir bakış açısına sahip. Bunun da çok kısa bir sürede pozitife dönmesini beklemiyordum. Rusya krizi gibi değil bu. Rusya’da iki devlet başkanı bir araya gelip ‘bu iş bitti’ diyerek ticarete tekrar başladı. Ama Avrupa’da durum böyle değil. Tahmin ediyorum bu bir iki yılı alacaktır. Eğer Avrupalı turist gelmezse onun yerine koyabileceğimiz potansiyel bir pazar maalesef görünmüyor. Dolayısıyla Avrupalı misafirleri mutlaka tekrar kazanmak zorundayız. Burada düşük fiyatlara ulaşmak isteyen Avrupalı turistler son dakika satışlarını bekleyecektir.”