Borajet’e yabancı bir havayolu şirketi talip oldu

Last Updated on 7 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

Ülkemizin bölgesel havayolu şirketlerinden birisi olan ve bu konuda ilk ve tek özelliğe sahip şirket konumunda bulunan Borajet’in satılacağı haberleri gün yüzüne çıktı. Bu satışta ısrarcı olan firmanın ise WizzAir adlı bir Macar havayolu şirketi olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel havayolu şirketi olarak 2010 yılından bu yana uçuş faaliyeti gösteren Borajet Havayolları, geçtiğimiz yılın son günlerinde ABD’de yaşamını sürdüren iş adamı Yalçın Ayaslı tarafından SBK Holding’e satılmıştı. Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu SBK Holding bünyesinde geçtiğimiz Nisan ayına kadar uçuşlarını sürdüren Borajet, daha sonra ani bir kararla yeniden yapılanma sürecine girildiği belirtilerek uçuşlarını durdurduğunu duyurmuştu. Airporthaber’in haberine göre 24 Nisan 2017’den beri sadece biletli yolcularını Türk Hava Yolları ile yapılan anlaşma çerçevesinde uçuran havayolu şirketinin yeniden el değiştireceği konuşulmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde Borajet’e yabancı bir firmanın talip olduğu haberleri yayılmaya başladı. Avrupa’nın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olan WizzAir ile yapılan görüşmelerde büyük ölçüde anlaşma sağlandığı belirtildi. Şirketin hisselerinin yüzde 49’unun satılmasının gündeme geldiği ifadeleri yer aldı.

Borajet anlaşma gereğince şirket yönetimini tamamen WizzAir firmasına bırakacak. Tüm yeni düzenlemeler ve ekipler planlama işleri de WizzAir tarafından organize edilecek. Hisse devir işlemlerinin yapılmasından sonra ise 5 adet Airbus A321 tipi uçağın, 2018’in Ocak ayında Borajet filosuna dahil edileceği ve Haziran ayında da yeni uçaklarında filoya ekleneceği belirtildi.

Birleşmenin hemen ardından ise Borajet’in adının değiştirileceği ve Sabiha Gökçen Havalimanı baz alınarak yapılacak uçuşların hem yurt içi hem de yurt dışına yapılacağı dile getirildi.

2003 yılında kuruluşu ilan edilen ve 2004 yılından bu yana uçuş faaliyetlerini sürdüren WizzAir ile yapılacak görüşmeler sonrası Borajet’in geleceğinin belli olacağı belirtiliyor.

İlk uçuşunu 19 Mayıs 2004’te gerçekleştiren Wizz Air, bugün 28 farklı merkezden yüzlerce noktaya sefer düzenliyor.

Filosunda 86 adet uçak bulunan şirket, seferlerini Airbus A320 ve A321 tipi uçaklarla gerçekleştiriyor. Avrupa’nın en genç filolarından birine sahip olan Wizz Air uçaklarının ortalama yaşının yaklaşık 4 olduğu ifade ediliyor.

25 Şubat 2015 yılında halka arz edilen şirketin hisseleri, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor.

Londra Borsası’nda WIZZ markası altında işlem gören şirketin 3 binden fazla çalışanı bulunuyor. 2017 yılının Ocak-Eylül verilerine göre 9 aylık dilimde ortalama yüzde 91,84 doluluk oranıyla uçuşlarını gerçekleştiren Wizz Air, bu süreçte toplam 21 milyon 201 bin 589 yolcuya hizmet verdi.