Gökçeada’nın altın madeni ile başı dertte

Gökçeada maden ocağı

Last Updated on 8 Aralık 2017 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin turizm cennetinden biri olan Gökçeada, altın madeni tehlikesi ile karşı karşıya. Tehdit altında olan Gökçeada ve çevresi için büyük endişe duyuluyor.

Altın madeni projesinin ruhsat izni onaylanırsa turizm ve organik tarım ile ön plana çıkan Türkiye’nin sakin şehri (Cittaslow) Gökçeada büyük zarar görecek.

Birgün Gazetesinden Mustafa Dermanlı’nın haberine göre “Merih Madencilik A.Ş. tarafından 2013 yılında alınan ruhsata istinaden yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan proje tanıtım dosyası kısa süre önce Çanakkale Valiliği’ne sunuldu ve proje hakkında ÇED süreci başlatıldı.

Proje tanıtım dosyasındaki verilere göre adanın güney kesiminde, 44 noktada, toplam bin 100 metre sondaj gerçekleştirilecek. Toplam 229 bin TL’lik projenin arama aşamasında 423 ton kazı toprağı ortaya çıkacak. İşletme ruhsatı alındığında ise çok daha fazla toprağın kazılacağı emsal projelerden tahmin ediliyor.”

Kararın uygulanması halinde adanın çevresinde bulunan dere yatakları, sulama kanalları, Lazkoyu, Damlar, Çamiçi ve İncesu dereleri ile Şahinkaya Göleti ciddi tehdit altında kalacak.

YETKİLİLER ACİLEN BİR ARAYA GELMELİ

Konu hakkında BirGün’e konuşan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan’ın açıklaması şu şekilde: “Altın madeni firmaları son günlerde Kazdağı, Madra Dağı, Kozak Yaylası ve ülkemizin diğer bölgelerinde akın akın saldırıya geçmiş durumda. Gökçeada da bu saldırıdan nasibini aldı.

Altın madenciliğinin çevreye verdiği zararlar bilinmektedir. Madenciliğin yapılacağı alanlarda tüm ağaçlar traşlanarak kesilmekte, ormanlar, tarım alanları, meralar yok edilmektedir. Zaten giderek azalmakta olan su kaynakları madenciler tarafından kullanılmakta, sular azalmakta ve kirlenmektedir. Gökçeada’da deniz kıyısına, derelere, Su Altı Milli Parkı’na, Tuz Gölü’ne yakın olan altın madeni projesi ada için bir yıkım olacaktır. Organik tarım adası olan ve turizm cenneti olan adada altın madenciliği projesi, tüm bu faaliyetlerin ölüm fermanı demektir. Altın madencilerinin kazancı uğruna Gökçeada’nın doğası mahvolacak, halkın tarım ve turizmden elde edeceği gelir yok olacak, halk yoksullaşacak ve adayı terk etmek zorunda kalacaktır. Gökçeada Yuvacık Köyü Altın Madeni Projesi’nden acilen vazgeçilmelidir. Ada halkı, çiftçiler, organik tarımcılar, turizmciler acilen bir araya gelip daha arama aşamasında olan bu projeye karşı çıkmalı ve durdurmalıdır. Aksi halde işletme ruhsatı alması durumunda doğa tahribatı çok daha fazla olacaktır. Ve de projenin durdurulması daha da zordur. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak ada halkının vereceği mücadelenin yanındayız” dedi.