Booking.com davasında önemli gelişme!

Last Updated on 15 Aralık 2017 by Turizm Günlüğü

Haksız rekabet nedeniyle Türkiye’deki faaliyetleri durdurulan online rezervasyon sitesi Booking.com davasında mahkeme heyeti TÜRSAB’dan bir hafta içinde 500 bin liralık teminat mektubunun getirilmesini istedi.

Rezervasyon sitesi Booking.com ve TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) arasında görülen davada belirlenen süre içerisinde teminat mektubu getirilmezse ‘Booking.com’ için verilen tedbir kararı kalkabilir.

Seyahat acentelerine karşı haksız rekabet oluşturduğu nedeniyle TÜRSAB tarafından ‘Booking.com’a dava açılmış ve mahkeme kararıyla online rezervasyon sitesinin faaliyetleri 29 Mart’ta durdurulmuştu. Ardından Booking.com kararı temyize götürmüş ancak tedbir kararında bir değişiklik olmamıştı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve ülkenin çeşitli yerlerinden otelciler karara ve TÜRSAB’a tepki göstermişti.

Hürriyet Gazetesinden Dinçer Gökçe’nin haberine göre; 14 Aralık’ta ara kararını açıklayan Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi’nin sonucunda ticaret mahkemesinin tedbir kararı verirken teminat aramamasına ilişkin “…Tedbir kararı verirken teminat aramaması yerinde görülmemiştir. Hükmün bu nedenle kaldırılmasına ve tedbir kararı nedeniyle davalı ve müdahillerin olası zararlarının teminatı olmak üzere takdiren 500.000 TL nakdi veya süresiz kesin banka teminat mektubu karşılığı tedbir kararının uygulanmasına oy çokluğu ile kesin olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde karar vermek gerekmiştir” denildi.

Kararda, 500 bin liralık teminat mektubu için bir haftalık kesin süre verildi.

ÇELİŞKİLER YASAĞI KALDIRABİLİR

Heyet Başkanı Aliye Kaya, karşı oy yazısında özetle şunları kaydetti: “Tüm dünyanın ulaşabildiği bir çevrimiçi konaklama rezervasyon hizmeti sunan internet sitesi; istinafa konu ara kararıyla sadece Türkiye otellerinin yurt içi ve yurt dışı rezervasyonu erişime engellenmiş. Türk otellerine internet sitelerinden Türkiye içinden ulaşılabilmesi fiilen kolaylıkla mümkün ise de aynı şeyi yurt dışı tüketiciler için söylemek mümkün değil. Zira aşılamayan dil sorunu Rekabet Kurulu kararına da geçmiş. Ancak Türkiye’deki bir internet kullanıcısı, örneğin Antalya’daki bir otele bu platformdan ulaşamaz iken, Yunanistan’daki bir otel için bir engelleme bulunmamakta. Davacı üyeleri acenteler sadece yurt içinde faaliyet göstermediği, yurt dışına da seyahat hizmeti sattıkları ve tedbir kararının sonuçları gözetildiğinde yurt dışı otellere rezervasyon yapılabilmesine bir engelleme olmaması da ayrı bir çelişki olmuştur. Sonuç itibariyle Türkiye otellerine yabancı tüketicinin erişimini engelleyen bu ara karar nedeniyle sektörün diğer tarafları olan tüketicilerin ve konaklama tesislerinin menfaatinin dikkate alınmadığı; tümüyle kaldırılması gerektiği kanaatına vardığımdan, ihtiyati tedbirin yasal koşulları taşıdığı, teminat alınmaması dışında kanuna aykırılık olmadığı yolunda ki sayın çoğunluğun görüşüne iştirak etmem mümkün olmamıştır.”