Ünlü havayolu şirketleri İstanbul’u terk ediyor!

Last Updated on 19 Aralık 2017 by Yaşar Çelik

Son bir yılda beşi Avrupa’dan ikisi ABD’den olmak üzere İstanbul’a uçuşunu durduran havayolu şirketi sayısı 7’ye ulaştı.

Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian, Air Canada ve Delta havayolu şirketleri İstanbul uçuşlarını durdurdu. Turizm sektörü açısından endişe eden profesyoneller konuyu yakından takip ediyor.

Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci’nin haberine göre, marka ve güvenlik algısını temsil eden bayrak taşıyıcı şirketlerin uçuşlarını kesmesinin, özellikle seyahatlerinde konfor arayan yüksek gelir grubunda Türkiye algısını olumsuz etkilemesinden korkuluyor.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır bu firmaların uçuşlarını iptal etmelerinin ana sebebini şöyle açıkladı: “Türkiye’ye talep düşüşü ve artan maliyetler karşısında THY’nin rekabet avantajı.”

Pegasus CEO’su Mehmet Nane ise gelişmeyi Türk taşımacıların başarısı olarak değerlendirdi. Nane, “İstanbul’a olan talebin düşmesi bir yana bu Türk taşıyıcılarının başarısıdır. Bizimle mücadele etme fırsatı kalmadı. Özellikle fiyat konusunda da Türk taşıyıcılar öne çıktı.”

TURİST RAKAMLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Açıklanan turizm verilerine göre Avrupa ülkelerinden turist gelişi, bu yıl ocak – ekim döneminde, düşüş öncesi yılın (2015) aynı dönemine kıyasla 4.8 milyon azalmış durumda. Bazı ülkelerle darbe girişimi sonrası başlayan politik gerginliğin yanı sıra terör olaylarının yarattığı tedirginlik, turist gelişine yansımıştı. 2015 yılı Ocak – Ekim ayları arasında Türkiye’ye 5 milyon 144 bin Alman gelmişti.

İngiltere’den yaklaşık 1 milyon, Hollanda’dan 420 bin, Fransa’dan 260 bin, İtalya’dan gelişlerde ise 280 bin azalma var.

UÇUŞ İPTALLERİNİN 3 NEDENİ VAR

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı ve Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun, uçuş iptallerinin şu üç nedene dayandığını söyledi: “Atatürk Havalimanı’ndaki trafik sıkışıklığı nedeniyle slot alamamaları ve bunun sonucu olarak pazar payı kaybı, politik gerginlikler ve tasarruf ihtiyacı.”

Bayrak taşıyıcısı firmaların uçuşlarını iptal etmesini çok üzücü bulan Tosun, bu şirketlerin alt markalarla geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Trafik sıkışıklığı vardı. Bu sıkıntıyı AHL olarak aşamadık. THY diyelim 4 sefer yapıyorsa bunlar da 4 sefer istediler. Olmayınca pazar payları azaldı. Bu paylar THY ile bizler gibi diğer yerli firmalara kaldı. Bir de politik gerginliklerin etkisi vardır. Slot sıkıntısı 3. havalimanı açıldığında çözülür. Ekim 2018’de açıldığında sıkıntı olmayacağını, bu şirketlerin geleceğini düşünüyoruz. Slot sorunu olmaz çünkü. Yolcu gelmesinde sorun yok. Çünkü yerlerini THY ve diğer şirketler dolduruyor. Slot verirken THY’nin kayırıldığına ilişkin şikayetleri olabilir ama ben kollanması gerektiğine de inanıyorum zaten. Ama tabii absürd derecede değil de daha kabullenilebilir seviyede olmalı. Politik söylemler yatışırsa… Ben biraz bunun etkisi olduğu, bu şekilde cevap verildiğini düşünüyorum. Bu tavır gibi de görünüyor. Şimdi her firma için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ekonomik etkenler de vardır. Tasarruf etmek isteyebilirler bazı hatlarda. Biz Onur Air olarak Almanya uçuşlarımızda böyle yaptık. Bazı şehirlere uçmayı bıraktık. Alt markalar koyuyorlar. Uçuşlar bitmiyor ama tabii bayrak taşıyıcı ana markaların uçması önemlidir.”

Konuya ilişkin turizmci Cem Polatoğlu’da kendi facebook hesabında şu listeyi yayınladı:

“Avrupa’dan ülkemize gelen ulusal havayolları sadece aşağıdaki gibidir;

Aeroflot
Ukraine Air
Moldova Air
Bulgarian
Aegean (Yunan özeldi ama Olympic’i satın aldı)
Lot (Polonya)
Klm
Lufthansa
British Airways
Adria (Slovenya)
Croatia ( Hırvatistan)
Albanian (Arnavutluk)
Malev (Macaristan)
Belarusian Air
Baltic Air (Haftada 3 frekans) (Sadece Riga)
Tarom (Bükreş haftada 4 frekans)

Şu an ülkemize Uzak Doğu menşeli hava yolları da pek gelmiyor.

ANA, Air China, Air India, Korean Air (Ortak uçuş) Singapore Airlines hafta da 4 frekans…
Afrika’dan ise Kenya ve Kuzey Afrika Havayolları dışında uçuş yok.
Hiç bir ABD firması, İskandinav, İberia ve İsrail firması özeller dahil Ülkemize uçmuyor.