Kış turizmcisi için önemli uyarı!

Last Updated on 19 Mart 2018 by Turizm Günlüğü

Küresel ısınmayla birlikte değişen hava sıcaklıkları turizm çeşitlerini de etkiliyor. Prof. Dr. Levent Kurnaz, turizme bakış açımızı değiştirmezsek önümüzdeki yıllarda çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağımıza dikkat çekti.

Bugün kayak tesisi kurmak isteyen yatırımcıları uyaran Prof. Dr. Levent Kurnaz, yatırımcıların sürdürülebilir olması için tesislerin aynı zamanda yaz aylarında da kullanılabilirliği hesaba katılması gerektiğini söyledi.

Dünya Gazetesinde yer alan habere göre turizmle iklimin her geçen gün daha fazla iç içe girdiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2070 yılından itibaren Erzincan’ın batısında kalan bölgelerde kar görülme olasılığının ortadan kalkacağını ve 2100 yılından sonra Türkiye’nin güney yarısının çöl olacağını ifade etti.

“Bu durum, her şey dahil turizmini çok olumsuz etkileyecek” diyen Kurnaz, turizmcilerin bir kayak tesisi kurmaya karar verirken geçmişten gelen bilgi ve deneyimleri dikkate aldıklarını anlatarak şu an kış ve kayak turizmine yatırım yapanların, bundan 20 sene sonra aynı mekânda yaz turizmi yapılabileceğini hesaba katmaları gerektiğine işaret etti.

KAYAK TESİSLERİNİN ÖMRÜ BİTECEK

Kurnaz sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden insanlar yaz aylarında serinlemek için yaylalara giderlerdi. Bu örnekten yola çıkarak bugün yapacağımız kar ve kayak mekanlarını gelecekte insanların yaz aylarında ormanda yürüyüş yapma olanağı bulacağı serin ve keyifli tatil mekanları olarak planlamamız gerekiyor. Sadece bir kayak pisti ve buna özel tasarlanmış bir otel olarak bugüne yönelik planlama yapıldığında, 20 – 30 yıl sonra turizmciler için bu tesislerin ömrü de bitecek.”