Türk yatırımcıların gayrimenkul rotası Avrupa

Last Updated on 28 Mart 2018 by Turizm Günlüğü

Küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, lüks konut piyasasındaki fiyat gelişmelerini değerlendirdiği PIRI 100 Endeksi 2017 raporunu yayınladı. Verilere göre Türk yatırımcıların gayrimenkul pazarında en aktif olduğu kentler Paris ve Berlin oldu.

100 şehrin bulunduğu raporda bir önceki yıl yüzde 8.40’lık fiyat gerilemesiyle 96. sırada yer alan İstanbul, 31. sıraya yükseldi.

Sözcü Gazetesinden İsmail Şahin’in haberine göre, İstanbul için ‘Yüzde 5 ile Ortadoğu’da fiyatların en çok arttığı kent olurken enflasyonun geçen yıl yüzde 11.92 yükseldiği için konut fiyatları reel olarak gerilediği değerlendirilmesi yapıldı.

Yurtiçi piyasalardaki türbülans nedeniyle Türk zenginlerinin yurtdışı gayrimenkul yatırımlarını artırdığına dikkat çekilen raporda, ‘Türklerin lüks konut piyasasında en aktif olduğu kentler Paris ve Berlin’ denildi.

Lüks emlak fiyatlarındaki en yüksek artışa sahip şehirlerin ilk 10’u şöyle:

Cape Town (yüzde 19.9), Aspen (yüzde 19), Amsterdam (yüzde 15), Seul yüzde (13,2), Frankfurt (yüzde 12.9), Seattle (yüzde 12.2), Paris (yüzde 12), Sydney (yüzde 10.7) ve Madrid (yüzde 10.6).

KONUT FİYATLARI EN ÇOK ÇİN’DE YÜKSELDİ

Geçen yıllarda PIRI 100 Endeksi’nin ilk 10’una damga vuran Çin, bu yıl sadece yüzde 27’lik artış ile dünyada lüks konut fiyatlarının en çok yükseldiği Guangzhou şehriyle yer bulabildi.  Nijerya’nın en büyük kenti Lagos ise yüzde 25’lik düşüşle lüks konut fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Doha’da yüzde 15, Moskova’da yüzde 11.3’lük gerileme görüldü.

AVRUPA’NIN EN İYİ PERFORMANSLARI

Knight Frank, Avrupa pazarında en iyi performansı gösteren Amsterdam, Frankfurt, Paris ve Madrid’e işaret ederken İspanya’nın başkenti Madrid’de lüks evleri satın alanların yüzde 18’inin Latin Amerikalı zenginler olduğunu belirtti.