İstanbul otellerinde oda fiyatları yüzde 50 arttı

Ön büro’da misafir şikayetleri daha fazla büyümeden nasıl ele alınır?

Last Updated on 14 Mayıs 2018 by Turizm Günlüğü

Türkiye, turizm sektöründe yaşanan krizi artan turist sayısıyla geride bırakırken şimdi de oda fiyatlarının yükselmesiyle güzel bir sezona başlangıç yaptı.

Özellikle artan taleple birlikte İstanbul otellerinin oda fiyatları son 1 yılda yüzde 50 arttı. İstanbul’un 5 yıldızlı otellerinde oda fiyatları son iki yıldır ortalama 170 lirayken şimdiler de minimum fiyat 250 lira oldu.

Dünya Gazetesinden Selenay Yağcı’nın haberine göre İstanbul’da 2 yıldır otel yatırımlarının düşüşe geçerek arz talep dengesinin biraz daha sağlıklı hale geldiğini ifade eden turizm profesyonelleri, oda fiyatlarının yükselişe geçmesinden son derece memnun.

ODA FİYATLARI YÜZDE 50 ARTTI

Online otel rezervasyon sitelerinden biri olan Neredekal.com’un verileri incelendiğinde İstanbul’da geçen yıl ortalama 170 lira olan oda fiyatları, son 1 yılda yüzde 50 arttığı görüldü. Ocak- Mayıs aylarında İstanbul’da fiyatlar oda-kahvaltı segmentinde yüzde 25 artarken en çok fiyat artışının olduğu bölge yüzde 44 ile Fatih dikkat çekti.

ODA BAŞI ELDE EDİLEN GELİR 48,94 EURO

Yakın zamanda Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve STR Global’in açıkladığı verilere göre İstanbul’da ilk üç ayda doluluk oranı yüzde 68.1’e yükselirken, ortalama günlük satılan oda bedeli 71,82 euroya, oda başı elde edilen gelir de 48,94 euroya ulaştı.

Ancak fiyatlardaki bu artışları değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, gelirlerde henüz krizden önceki parlak yılları yakalayamadıklarını kaydederek “Euro ve dolardaki artış gelirlerimizi etkiliyor. Döviz yükselince biz seviniyoruz sanıyorlar ama öyle olmuyor. Her şey dövizle birlikte yükseliyor” dedi.

BASIN EXPRESS BÖLGESİNDE DOLULUKLAR YÜZDE 80’E ULAŞTI

Orta Doğu’nun en güçlü otel zinciri olan Rotana Grubunun İstanbul Güneşli Basın Express yolu üzerinde açılan yeni yatırımları vesilesiyle tanıdığımız Centro West Side İstanbul & West Side Arjaan by ROTANA İstanbul Genel Müdürü Emre Kocamustafaoğulları, Dünya Gazetesinden Selenay Yağcı’ya yapmış olduğu açıklamada şöyle konuştu:

“İstanbul’da son 6 aydır pozitif gelişmeler olduğunu ifade ederek “Birçok bölgede bir yılda fiyatlar yüzde 45-50 civarında arttı. Basın Ekspres bölgesinde de doluluklar yüzde 80’lerde, fiyatlar ise yüzde 30 arttı diyebilirim.”

“YÜZDE 20’LİK ARTIŞ ÖNGÖRÜYORUZ”

Arz talep dengesinde iyileşme gerçekleşirse fiyatlarında artacağını kaydeden Türkiye Otelciler Federasyon (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise “Doluluklardaki artışla arz talep dengesinde düzelme oldu. Bu da fiyatlara pozitif olarak yansıdı. Fiyatları yukarı çekti. Yaz aylarında da artış devam edecektir. Yüzde 20’lik bir artış öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.