İzmir Çeşme’de neler oluyor?

Çeşme'de RES türbinlerinin çıkardığı uğultu turizmi de olumsuz etkiliyor.

Last Updated on 24 Aralık 2018 by Turizm Günlüğü

Uzun zamandır balık çiftlikleri, Rüzgar Enerji Santrali (RES), taş ocakları, yüksek katlı yapılaşma, sit alanlarının betonlaşmaya açılması tartışmalarıyla gündemde olan Çeşme, dağ gibi biriken sorunların altında boğuluyor.

Türkiye’nin gözde turizm merkezi Çeşme’de alt yapı çökmüş, çöp dağları her yeri sarmış durumda. Kanalizasyon atıkları dereye, denize akıyor…

Konuyu “Çeşme’ye yazık oluyor” başlıklı bir haberle ele alan Sözcü Gazetesinden Yunus Emre Çınar’ın yazısı şöyle devam ediyor:

“İzmir’in batısında, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda bulunan ve tarih boyunca gemiciler tarafından “Küçük Liman” diye adlandırılan bölgede yer alıyor Çeşme. İsmini buz gibi suların aktığı çeşmelerden aldığı da biliniyor. Peki Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden Çeşme’de neler yaşanıyor? Halk neden huzursuz? Anlatalım: Uzun zamandır balık çiftlikleri, Rüzgar Enerji Santrali (RES), taş ocakları, yüksek katlı yapılaşma, sit alanlarının betonlaşmaya açılması tartışmalarıyla gündemde olan Çeşme, dağ gibi biriken sorunların altında boğuluyor. İlçeye gelenler hemen farkına varıyor: Alt yapı çöktü, kanalizasyon atıkları sokaklara taşıyor, derelere ve denize akıyor. Birçok noktada çöp dağları oluşmuş durumda.

DENETİMSİZLİK SORUNU VAR

Örneğin… Çeşme’nin çekim merkezlerinden Alaçatı Mahallesi bir dizi sorun nedeniyle marka değerini kaybetme riski altında. Seyyar satıcı ve dilencilerin kol gezdiği Alaçatı’daki gürültü kirliliği de gözde turizm merkezinin huzurunu kaçırıyor. Denetimsizlik sonucu ortaya çıkan sorunlar yumağı Çeşme’nin turizm değerini düşürüyor, dolayısıyla ekonomiye de kan kaybettiriyor. Öte yandan, dar sokaklardan oluşan ve yoğun kalabalık sebebiyle güçlükle yürünebilen Alaçatı’da acil durumlar karşısında alınan etkili önlem yok. Yangın çıktığında standart itfaiye araçlarının bu sokaklara girebilmesi mümkün değil. İtfaiye araçları hortumlarının da her yere ulaşabilmesi imkansız. Benzer risk ambulanslar için de söz konusu.

ALT YAPI İFLAS ETMEK ÜZERE

Bir başka sorun da şu: Her yaz mevsiminde milyonlarca turistin akın ettiği Çeşme’nin kanalizasyon alt yapısı yoğunluğu taşıyamıyor. Kirli atıklar yağmur suyu kanallarına veriliyor. Alaçatı, Şifne ve Ilıca Mahalleleri ile Yıldızburnu mevkii başta olmak üzere ilçenin birçok noktasından kanalizasyon atıkları rögar kapaklarından taşarak sokaklara, derelere ve denize akıyor. Hatta bazı yerlerde kanalizasyon atıkları borular ile doğrudan denize akıtılıyor. Etrafı lağım kokusu kaplıyor.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ HAD SAFHADA

Alaçatı’nın huzurunu kaçıran başlıca sorunlardan biri de müzik kirliliği. Kaymakamlık ve belediye öncülüğünde alınan kararlarla müzik yayınını sonlandırma saati 01:00, ses desibel sınırı da 75 olarak belirlenmişti. Fakat işletmelerin büyük kısmı bu yasaklara uymuyor. Müzik yayınları saat 03:00’e kadar sürerken, ses sınırı da aşılıyor. Yüksek sesli müziklerin birbirine karıştığı Alaçatı’da tam bir keşmekeş yaşanıyor. Denetim yapılmıyor. Yurttaşların ihbar ve şikayetleri de dikkate alınmıyor.

YENİ KONUT BÖLGESİNDE ALT YAPI BİLE YOK
Şifne Mahallesi’nde iki yıl önce tamamlanan ve yaklaşık 1500 hanenin yer aldığı TOKİ konutları bölgesinde ise alt yapı sistemi hiç yok. Su ve kanalizasyon sisteminin yapılmadığı bölgede su ilkel yöntemlerle artezyen kuyularından temin ediliyor. Mutfak ve kanalizasyon sıvı atıkları denize veriliyor.

İŞLETMELERİN ÇOĞU FİYAT TABELASI ASMIYOR
Vatandaşların bir başka şikayet konusu da fahiş fiyatlar. İşletmelerin çoğunda fiyat listesi asılmıyor. Vatandaşlar fiyat denetimsizliğinden de şikayet ediyor. Hizmet kalitesinde sorunlar yaşanıyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN:

Çeşme’de RES’ler tatilcileri çileden çıkardı!