Binlerce yıllık tarihi kalede görülmemiş restorasyon!

Last Updated on 14 Eylül 2018 by Turizm Günlüğü

Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olan Mamure Kalesi, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesinin ardından başlatılan restorasyon çalışmasıyla tarihi dokusunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya!

39 kulesi ve kaleyi bütünüyle çevreleyen burçları ile ayakta kalmayı başaran Mamure Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında PVC pencere, beton sıva ve mermerler kullanılırken kala içinde yer alan camiye ise klima takıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete ihale edilmesiyle başlayan restorasyon çalışmalarında kullanılan malzemeler büyük dikkat çekti.

BirGün gazetesinden Mutlu Erol Kahya’nın haberine göre Roma döneminden kalan Mamure Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında çimento kullanılarak sıvalar yapıldı, pencere açıklıklarında PVC pencereler takıldı ve burçlar beyaz mermerler kullanılarak tahkim edildi.

Konu hakkında konuşan Anamur Çevre Platformu Avukatı Seyda Afyoncu ise şunları söyledi:

“Restorasyon ‘keşke yapılmasaydı’ denilecek hale geldi. Eğer restorasyon bu şekilde sürdürülecek olursa Mamure Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi mümkün değil. Restorasyon işlemi bu konuda ehil olan firmalara ihale edilmedi. Restorasyonu yapan firmanın ne uzmanları ne de tecrübesi var. Her ne kadar restorasyonu yürüten şirket aksini iddia etse de Horasan Harcı yerine, beyaz çimento ve yöredeki bir firmadan alınan kirecin ve başka bir yerel firmadan alınan yer seramiğinin kullanıldığı yönündeki iddiaların araştırılarak sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını; numunelerin tarafsız ve bağımsız bilirkişilerden oluşacak heyete acilen incelettirilmesini, ama öncelikle restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini Anamur Çevre Platformu olarak talep ediyoruz.”