Kapadokya’da neler yaşanıyor?

Kapadokya

Last Updated on 10 Haziran 2019 by Turizm Günlüğü

2018 yılının sonunda Rekabet Kurumu’nun inceleme başlattığı Kapadokya’daki sıcak hava balonu firmalarının aralarında yaşananları Hürriyet Gazetesi’nden Jale Özgentürk köşe yazısına taşıdı. İşte Kapadokya’da yaşananlar…

Türkiye’nin kültür turizmi alanında önemli destinasyonları arasında yer alan Kapadokya’da sıcak hava balonları konusunda yaşanan gelişmeleri Hürriyet Gazetesi’nden Jale Özgentürk “Kapadokya’da Balon Kavgası” başlıklı yazısında yer verdi. Yazının öne çıkan satırları şöyle:

“Dorak Turizm’in 25 balon firmasını bir konsorsiyum çatısında bir araya getirmesiyle başlayan tekelleşme iddialarına Rekabet Kurumu soruşturması yanıt verecek. Ancak bu süreçte konsorsiyum dışında balon uçuşu yapmak isteyenlerin engellendiği, bireysel rezervasyon yapan turistlerin ise rezervasyonlarının iptal edildiği belirtiliyor.

 TEKELLEŞME RAHATSIZLIK YARATTI

1971’de turizm sektöründe faaliyet göstermek için Ahmet Serdar Körükçü, Mustafa Pilav ve Ahmet Kaplan Tan tarafından kurulan ve bugün büyük bir turizm grubu haline gelen Dorak Turizm, bir konsorsiyum oluşturarak 25 balon firmasından 19’unun satış ve pazarlamasını tek elden yapacağını açıkladı. Bölgede önce uçuş garantisi nedeniyle olumlu karşılanan bu ortaklık, daha sonra ortaya çıkan tekelleşme nedeniyle rahatsızlık yaratmaya başladı.

“RAKİPLERİNİ DIŞLIYOR” İDDİASI

Bu rahatsızlık “Dorak Turizm’in Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu işletmelerinin uçuşlarını kiraladığı ve kendi otel ve acenteleri dışındaki, otel ve acentelerin müşterilerine balon uçuş hizmeti vermemek suretiyle rakiplerini dışladığı” iddiasıyla Rekabet Kurumu’na taşındı.

30 FİRMAYA SORUŞTURMA

Kurum da ön soruşturmanın ardından “elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitlerle Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonu işletmeciliği ve turizm acenteliği pazarında faaliyet gösteren 30 firma hakkında soruşturma açıldığını” açıkladı.

Jale Özgentürk’ün konuya ilişkin görüş aldığı turizmciler ise şunları dile getirdi:

“Gelmeden önce rezervasyon yaptıran, parasını ödeyen turistlerin rezervasyonları gerekçesiz iptal ediliyor. Mağdur olmuş onlarca turist var. Balon uçuşlarının fiyatları açık arttırmayla belirlenmeye başlanmış. Borsa oluşmuş, 800 dolara kadar çıkan fiyatlar var, komisyonlar haraca dönmüş durumda.” Normalde ortalama fiyat 200 Euro civarında.

KAPADOKYA’DA “ALAN YÖNETİMİ” UYGULAMASI

Kapadokya, Türkiye turizmi için çok önemli bir bölge. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da bölgenin doğru yönetilebilmesi amacıyla Kapadokya Alan Yönetimini oluşturdu. Millet Meclisi’nde kabul edildi.

Ancak bölge turizmcileri alan yönetiminin de bir süre sonra yanlış kullanılacağı düşüncesinde. Yönetimin başında valinin olduğunu ve her vali değişiminde sistemin aksayacağını, belediyelerin tamamen by pass edildiğini söyleyen turizmciler, bölgeyi bilen burada turizmcilik yapan sivil toplum örgütlerinin de yönetimde yer alması gerektiğini anlatıyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Kapadokya Alan Başkanlığı yasalaştı