Bakan Mehmet Ersoy’dan Turizm Tanıtım Ajansı’na ilişkin açıklamalar…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Last Updated on 20 Temmuz 2019 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, büyük tartışma yaratan “Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı”na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar…

Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin cirolarından belli oranlarda alınacak paylar ile birlikte Turizm Bakanlığı’nın tanıtım bütçesinin de ekleneceği “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” hakkındaki yasa geçen hafta Meclis’ten geçerek devreye girdi.

Yeni ajans tartışmaları da beraberinde getirdi. Turizm sektöründe faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşları alınacak payların yüksek olduğundan şikayet ederken, bazıları oluşturulan yapının doğru olmadığını, belirlenen sistemin turizmin her kesimini temsil etmediğini ileri sürdü.

Yasa ile ilgili sadece olumsuz değerlendirmeler de yok. Turizm sektörünün diğer bir kesimi ise yasanın turizme büyük faydası olacağını, yasa ile belirlenen hedeflere çok daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşılabileceğine dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

9 GÜNDE DEĞİL 9 AYLIK ÇALIŞMA

Bu yapının 9 günde değil, 9 aylık bir çalışma neticesinde ortaya çıktığını ifade eden Bakan Ersoy, turizm sektörünün tüm paydaşlarından görüş alınarak yasayı hazırladıklarını belirtti.

TURİZMDE BAŞARIYI YAKALAMIŞ ÜLKELER MERCEK ALTINA ALINDI

Yasayı hazırlarken turizmde başarıyı yakalamış ülkeleri incelediklerine dikkat çeken Ersoy şunları söyledi: “Onlarda olup da biz de olmayan ne var diye baktık. Karşımıza iki önemli nokta çıktı. Biri global bir havayolu diğeri ise turizm geliştirme ajansı.

10 ÜLKENİN 7’SİNDE VAR

Dünyada en çok turizm geliri elde eden ilk 10 ülkenin 7’sinde turizm geliştirme ajansı bulunuyor. İlk 10 sıralamasına giremeyen ancak potansiyelinin çok üzerinde turizm geliri elde eden ülkelerin tamamında da bu ajansın olduğunu gördük. Her başarılı turizm ülkesinin arkasında turizm geliştirme ajansı var.

İlk turizm geliştirme ajansı İtalya’da 100 yıl önce, İspanya’da 37 yıl önce, Fransa’da ise 32 yıl önce, İngiltere’de ise 16 yıl önce kurulmuş. Dubai ve Singapur gibi turizmde başarılı olmuş ülkelerde de bu yapı var. Dubai yaklaşık 22 yıl önce bu yapıyı oluşturmuş. Ziyaretçi sayısını 6.5 kat, turizm gelirini ise 33 kat arttırmış. Singapur da 1964’te kurulan ajans sayesinde turist sayısında 170 kat, turizm gelirlerinde 73 katlık bir artış yakalamış.

GEÇ BİLE KALMIŞIZ

Biz böyle bir yapıyı kurmak için geç bile kalmışız. Ayrıca yeni bir icat da yapmadık. Türkiye bir deneme tahtası değil. Uygulanmış, başarılı olmuş bir yapıyı Türkiye’ye kazandırdık. Ajansın öncelikli amacı tanıtım. Sonrasında potansiyelin değerlendirilmesi, yeni ürünlerin kazandırılması ve hizmet kalitesinin arttırılması geliyor. Bu üçü aşamalı ve sürdürülebilir şekilde yapılınca lig atlıyorsunuz ve üst sınıfa geçiyorsunuz. Başta yer alan turizm ülkeleri ile aynı lige çıkmak için tek başına gösterdiğin çaba yeterli gelmiyor. Devler ligine çıkmak için ülke bazında tanıtım ve markalaşma yapmalısınız. Bu da ancak birlikte çalışarak olur.”

AJANSIN BÜTÇESİ 150 MİLYON DOLAR

Ajansın bütçesi için sektörlerden kesilecek payları hatırlatan Mehmet Ersoy, “Konaklama ve deniz turizmi şirketlerinden binde 7.5, seyahat acenteleri ve havayolu firmalarından on binde 7.5, DHMİ’nin işlettiği havalimanları hariç de binde 2’lik pay alınacak. Bakanlık da tanıtım bütçesini aktaracak. Bütçenin en az yüzde 85’i tanıtımda kullanılacak. Sadece istihdam edilen profesyonellere maaş ödenecek. İstihdam edilecekleri de yönetim kurulu işe alacak. İlk yıl için bütçenin 125-150 milyon dolar olmasını bekliyoruz.

Fransa’nın 2019 bütçesi 120, İspanya’nın ise 105 milyon dolar. Türkiye 2019’da 32 milyon dolar harcayacak. Ajans için oluşturulan bütçe 2020 yılında devreye girecek. İspanya, 2020’de ajans bütçesini yüzde 35 arttırma kararı aldı ”dedi.