Bakanlık’tan Ayder’e salıncak hamlesi

Last Updated on 20 Temmuz 2019 by Turizm Günlüğü

Doğu Karadeniz’de başta Ayder olmak üzere hemen her yaylada yaylacıların kurdukları salıncaklar artmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu görüntü kirliliğine el attı.

Doğu Karadeniz’de yayla turizmi her geçen gün ivme kazanıyor. Rize’de bulunan Ayder bölgesinde ise doğal güzellikleri koruyacak, doğal güzellikleri gelecek nesillere aktaracak önemli bir proje hayata geçiyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında bölgede imar planına uymayan yapılar, yapılacak rezerv konutlara taşınacak. Bölgede turizmi canlandıracak, istihdamı artıracak tesis yapılacak.

SALINCAK ALANLARI NE OLACAK?

Kamuoyunda salıncak alanları olarak bilinen alanlar da kamulaştırılarak hazine mülkiyetine geçirilecek. Süreç başladı. Salıncakları olan vatandaşlara da kamulaştırma bedellerinin dışında kira yardımı yapılacak ve salıncaklar ağustos ayı sonu itibarıyla taşınacak.

Yeni Şafak’tan Büşra Soyal’ın haberine göre proje ile Ayder’in 2020 yılı sonu itibarıyla kaldırımıyla, yoluyla, aydınlatma direğiyle, yürüyüş yollarıyla örnek bir turizm cenneti haline getirilmesi amaçlanıyor.

FOTOĞRAF ÇEKME YARIŞI

Geçtiğimiz yıl salıncaklarda 5 dakika sallanmanın bedeli 20 lira iken bu yıl bu fiyatın 25 lira seviyesinin üzerine çıktığı belirtiliyor.

Kiminde insan gücüyle sallanan turistler, kiminde ise makaralı sistemle geriye doğru çekilerek bir anda hızlı bir şekilde bırakılıyor. Fotoğraf çektirmek isteyen turistler için ise salıncakların ipleri rengarenk süsleniyor. Bu durum yaylacıları ve turistleri memnun etse de düzensiz olan salıncaklar Ayder’in görüntüsünü bozuyor.