Turizm cennetinin yükselen imdat çığlığı!

Last Updated on 26 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü

Deneyimli gazeteci Uğur Dündar, Sözcü Gazetesi’ndeki köşe yazısında turizm cenneti Fethiye’de yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekti. İşte Uğur Dündar’ın kaleme aldığı yazının öne çıkan kısımları…

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Fethiye Körfezi’nde ortaya çıkan çevre kirliliği ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Fethiye Körfezi’nde çamur tepeleri oluşmaya başladığını belirten Dündar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 2012’de yayımladığı araştırmayla; Körfez tabanındaki çamurun her yıl 8 santim yükseldiğini, önlem alınmadığı takdirde 15 yıl sonra kullanılmaz hale geleceğini açıkladı” diye yazdı.

Uğur Dündar, şimdiye kadar hiçbir adım atılmadığını ve 9 kilometrekarelik Fethiye Körfezi’nde 6 milyon ton çamur oluştuğunu belirtti.

İŞTE UĞUR DÜNDAR’IN KALEME ALDIĞI YAZININ ÖNE ÇIKAN KISIMLARI:

Fethiye denilince gözümün önüne; eşiz doğal güzelliklerin tarihi zenginliklerle buluştuğu harikulade bir fotoğraf gelir. Bu ayrıcalığın dünyada bir başka turistik yöreye nasip olmadığını bilenler, ilçeyi kuşatan yüksek tepelerden Fethiye Körfezi’ne baktıklarında, adeta büyülenirler. Ama gelin görün ki, bir benzeri bulunmayan bu turizm cenneti giderek göz kamaştıran tarihi ve doğal güzellikleri yerine, çevre kirliliğiyle anılıyor!

Çünkü hoyratça kullanım, bilgisizlik ve ilgisizlik, 9 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip Fethiye Körfezi’ni, her geçen yıl biraz daha çamurla doldurup kirletiyor.

Belki inanmayacaksınız ama Körfez’de çamur tepeleri oluşuyor.

Peki ülke turizmine “Horhor Çeşmesi” gibi para akıtan güzelim Körfez, nasıl oldu da bu ürkütücü görünümü aldı? Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 2012’de yayımladığı araştırma sonucuyla; Körfez tabanındaki çamurun her yıl 8 santim yükseldiğini, önlem alınmadığı takdirde 15 yıl sonra kullanılmaz hale geleceğini açıkladı. Tüm yetkililerin harekete geçmesini gerektiren alarm niteliğindeki bu araştırmaya rağmen, hiçbir adım atılmadı! Böylece tabandaki çamur, 6 milyon tonu buldu!

★★★

Bırakın bilim insanı olmayı, balıkçılar bile, kirlenen denizlerde yosunlaşmanın arttığını bilirler. Nitekim Körfez’de bu yıl çarpıcı renk değişikliğine neden olan “Alg (Su Yosunu) Patlaması” ortaya çıktı. Ender olarak gözlemlenen, denizin sarı ve yeşil renkler aldığı bu doğa olayının halkı endişelendirmesi üzerine, yandaş medya konuya sazan gibi daldı ve sorumluları açıkladı: CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi ile yine CHP’li Fethiye Belediyesi

★★★

Oysa Fethiye ekonomisine korkunç zararlar veren bu tespitin (!) gerçekle hiçbir ilgisi yok! Gazi Üniversitesi’nin bilimsel raporlarına göre; Körfez’deki renk değişimine, birinci derecede, Fethiye ovasını Doğu – Batı yönünde boydan boya kat eden Murt Deresi’nin Körfez’e taşıdığı azot ve fosfor tuzları sebep oluyor. Bu maddeler de tarımda kullanılıyor. Şimdi geliyoruz can alıcı soruya…

Başta Murt Deresi olmak üzere, Körfez’e akan dere ve dereciklerin ıslah çalışmaları ve tarımsal atıkların kontrolü, sizce kimin görevi olabilir? Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin mi, yoksa Fethiye Belediyesi’nin mi? Hayır, ikisinin de değil! Görev, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün!..

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.