Muğla’daki antik kentin geleceği için önemli karar

Last Updated on 30 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü

Muğla İdare Mahkemesi, Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Asar Kalesi mevkiinde yapılması planlanan mermer ocağı projesi için “çevresel zararları” nedeniyle oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“67 Mermer Maden” şirketinin tarihi Likya Yolu güzergahında Sidyma antik kenti sınırında açmak istediği mermer ocağı için Muğla valiliğinin mart ayında verdiği “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada, idare mahkemesi oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Birgün’den Dilek Yeğin’in haberine göre; yöre halkı, mermer ocağı için ön çalışmaların gizlice ve resmi olmayan şekilde yürütüldüğünü, bölgedeki arıcılık, zeytincilik ve turizm faaliyetlerinin zarar göreceğini belirterek projenin durdurulmasını istedi.

Kültür Rotaları Derneği ise mermer ocağının açılacağı alanın bir eko-turizm bölgesi olduğunu belirterek alandaki tarihi kalıntıları fotoğrafladı.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma bölge müdürlüğüne başvurarak alanda yeniden inceleme yapılmasını ve kalıntıların tescil edilmesini talep etti.

Mahkeme projenin çevresel zararları nedeniyle oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Projenin hukuka uygunsuz şekilde düzenlendiğinin belirtildiği gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi: “Çevreye olan etkileri ile ilgili mevzuat usulleri takip edilerek yeterince değerlendirilmemiş bir projenin faaliyete geçmesi hususu göz önüne alındığında, işlemin dava sonuçlanıncaya kadar uygulanmaya devam etmesi halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğacağı muhakkaktır.”