Göreme Vadisi için “Büyük sermayeye alan açma” iddiası

Kapadokya Rekor Kırdı
Göreme, Nevşehir ili Merkez ilçesine bağlı bir beldedir. En önemli geçim kaynağı turizmdir. Göreme kasabasının eski isimleri Matiana, Korama, Maccan ve Avcılar'dır. Göreme ile ilgili 6. yüzyıla ait bir belgede ilk olarak "Korama" adına rastlanıldığından dolayı en eski adının bu olduğu düşünülmektedir.

Last Updated on 24 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Göreme Vadisi ve çevresindeki alanın milli park olarak belirlenmesi hakkındaki kararın yürürlükten kaldırılmasının ardından rant tartışmaları da beraberinde geldi.

22 Ekim tarihli 30926 sayılı Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile 1986 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla milli park statüsünde yer alan Göreme Vadisi ve çevresi bu statüsünden çıkarıldı.

Bu kararın üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden de kararın iptaline ilişkin dava açacaklarının sinyali verildi.

İKİ ÖNEMLİ GÖRÜŞ: Peri Bacaları yerine TOKİ bacaları yükselebilir / Büyük sermayeye alan açmak istiyorlar

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın özel haberine göre konuyla ilgili konuşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Tamamen kontrolsüz ve denetimsiz bir sürece gidiyor. Bu oranın tahribatını arttıracak bir süreç. Üç satırla milli park koruma kalkanından çıkarılıyor. Gerekçesi bile yok. UNESCO Kapadokya’nın dünya miras listesindeki konumunu askıya alabilir. Ne olacağını öngöremiyoruz. Orada çok fazla işgal var zaten ve bunlar yasalaşacak. Bunlar yasalaşırken de Peri Bacaları yerine TOKİ bacaları yükselebilir” uyarısında bulunurken;

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ise “Burası UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı daha sonra ise milli park olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanının çıkarmış olduğu bu karar iki nedene dayanabilir. Bir, kamuoyunda oluşan işsizlik, açlık ve Suriye’deki durum nedeniyle yeni bir gündem yaratmaya çalışıyor olabilir. İkinci nedeni de orasının imara açılması için ön hazırlık olarak değerlendiriyorum. Orada ufak tefek yerleri kaldırdılar bu doğru bir adımdı. Şimdi ise büyük sermayeye alan açmak istiyorlar. Büyük sermaye bol yataklı oteller yapıp 10 yıl sonra gidecekler ve Nevşehir halkına da oranın küllüğü kalacak. Buna biz CHP olarak müsaade etmeyeceğiz” iddiasında bulundu.

Haberin tamamını okumak için: Peri Bacaları yerine TOKİ bacaları yükselebilir

Göreme Vadisi ve çevresi için önemli karar!