Bağdat Caddesi için otel çağrısı…

Last Updated on 25 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Kentsel dönüşümün ardından 3 yılda yüzde 54 değer kaybeden Bağdat Caddesi sorunlarını aşmak için dernekleşti. Bu gelişmeyle birlikte Bağdat Caddesi’nin eski günlerine kavuşması için Bağdat Caddesi Derneği tarafından bir rapor hazırlandı. Raporda Bağdat Caddesi’nde yeni otellere ihtiyaç duyulduğu da belirtildi.  

285 bin metrekarelik ticari alanlarıyla Türkiye’nin en büyük açıkhava alışveriş merkezi konumunda olan Bağdat Caddesi, Bağdat Caddesi adıyla dernekleşti.

50 MİLYARLIK BÜYÜKLÜĞE ERİŞMEYİ HEDEFLİYORLAR

Kentsel dönüşüm ve iki belediye arasındaki çekişmeler nedeniyle 3 yıl öncesine göre yüzde 54 değer kaybeden cadde dernekleşmeyle birlikte eski günlerine dönmeyi amaçlıyor. 6 kilometrelik uzunluğuyla halihazırda Türkiye’nin en uzun alışveriş caddesi konumunda olan caddede sorunlarının çözülmesiyle birlikte 50 milyarlık liralık bir büyüklüğe erişmeyi bekliyor.

BAĞDAT CADDESİ DERNEĞİ KURULDU

Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Bağdat Caddesi Derneği, caddede oturan, iş yeri sahibi ya da çalışan üyelerden meydana geliyor.

Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre; Ali Güvenç Kiraz, 2012 yılında dünyanın en değerli 4. alışveriş caddesi seçilen Bağdat Caddesi’nin daha sonra plansız bir şekilde başlayan kentsel dönüşüm nedeniyle yüzde 54 oranında değer kaybı yaşadığını söyledi.

1500 SORUN – 1500 ÇÖZÜM

Kiraz, “Dernekleştikten sonra sorunlarımızla ilgili 1500 sorun – 1500 çözüm adıyla bir çalışma hazırladık. Bu raporumuzu Kadıköy Belediyesi’ne sunduk. Belediye tarafından olumlu karşılanan raporumuz şimdi Büyükşehir Belediyesi’ne sunuldu. Böylece 5-6 yıldan bu yana yapılamayan kaldırımlarımız yeniden yenilenmeye başladı. Ayrıca caddeyle ilgili ışıklandırma sorunumuz vardı. Gece 9’dan sonra cadde karanlığa gömülüyordu. Şimdi AYEDAŞ ile bir çalışma hazırladık. Caddenin gece 01:00’e kadar oturanların da rahatsız olmayacağı bir şekilde aydınlanması sağlanacak” dedi.

CADDE’DE FESTİVAL BAŞLAYACAK

285 bin metrekarelik ticari alana sahip caddenin aynı zamanda Türkiye’nin en uzun caddesi konumunda olduğunu belirten Kiraz, buna rağmen İstanbul’a gelen 10 milyonluk turistten faydalanamadıklarını söyledi. Halihazırda çok az Arap turist çektiklerini, hedeflerinin Avrupalı ve alışveriş yapmayı seven Japon turist olduğunu aktaran Güven, bu amaçla festivaller başlatacaklarını ifade etti.

“CADDE’NİN YÜZDE 87’Sİ DOLU”

1638 yılında 4. Murat’ın Bağdat’a seferi başlattığı alandan adını alan caddeyle ilgili olarak dernek Bağdat Caddesi Envanteri raporu hazırladı. Bostancı Tren İstasyonu’ndan Kızıltoprak’a kadar uzanan alan üzerinde 2069 ticari alan tespit edildi. Bu alanlardan 1798’i dolu, 271 adeti ise boş olarak tespit edildi. Böylece doluluk oranları yüzde 87 iken, boşluk oranları ise yüzde 13 oldu.

“YENİ OTELLER İÇİN İMAR DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENİYOR”

Toparlanma sürecinin başlamak üzere olduğu Bağdat Caddesi’nde otele ihtiyaç duyulduğunu belirten Kiraz; “Halihazırda cadde iki 5 yıldızlı otel ve birkaç apart otel var. Bu oteller tam kapasiteyle çalışıyorlar. Sabiha Gökçen’de başlayan yolcu yoğunluğu nedeniyle talep daha da arttı. Yeni otellere ihtiyaç duyulan caddede bu otellerin yapılabilmesi için imar değişikliğine ihtiyaç var. Bu konuda İBB’den destek bekliyoruz” açıklamasını yaptı.