Konaklama vergisinde değişiklik yapılacak

TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor
TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor

Last Updated on 31 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan vergi paketinde iki konuda önemli değişiklik yapılacak.

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda dün başlayan görüşmeler bugün de devam edecek.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; dijital hizmet vergisi, değerli konut vergisi ve konaklama vergisi olmak üzere üç yeni vergi getiren teklifte değişiklikler yapılacak.

MUHALEFETTEN İTİRAZ

Konaklama vergisinin turizm işletmelerine yük getireceğini, Türkiye’nin turizmde rekabet gücünü azaltacağını, 2020 yılı turizm rezervasyonlarının yüzde 60’ının şimdiden bağlanması nedeniyle işletmelerin yeni vergiyi müşterilerine yansıtamayacağını savunan muhalefet milletvekilleri, ille de vergi alınacaksa gelirin merkezi bütçeye değil, konaklama tesislerinin bulunduğu belediyelere aktarılması gerektiğini belirttiler.

Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, dünyada da uygulamanın turistlerden alınan vergilerin o kentin belediyelerine aktarılması yönünde olduğunu belirttiler.

VEDAT DEMİRÖZ: KONAKLAMA VERGİSİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Teklif sahibi AK Parti İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, eleştirileri yanıtlarken, sporculardan alınan vergiler ve konaklama vergisi ile ilgili değişiklik yapacaklarını söyledi.

Demiröz, yüzde 2 oranındaki konaklama vergisinde de sektörden gelen talep üzerine değişiklik yapacaklarını belirtti. Demiröz, oransal vergi yerine sabit vergi alınmasına yönelik önerge hazırlanacağını, konaklama tesislerinin özelliğine göre kademeli vergi belirleneceğini kaydetti. Buna göre, örneğin 5 yıldızlı otellerden müşteri başına gecelik 10 TL, 4 yıldızlı otellerde 8 TL gibi konaklama vergisi alınacak.