Temalı turlara yoğun ilgi…

Gaziantep “GastroAntep”gastronomi festivalinden bir kare.

Last Updated on 16 Kasım 2019 by Yaşar Çelik

Son iki yılda yerli turistin kültür turlarına olan büyük ilgisi, her geçen gün yeni bir temalı turun hayat bulmasını sağlıyor. Festival, hasat, kar ve tren temalı turlar dolup taşıyor.

Son yıllarda ciddi bir artış trendi yakalayan kültür turları, tüketiciyi yıl içinde yeni yeni rotalarla buluşturuyor. Büyük talep alan yurt içi kültür turları bu kapsamda çeşitlenirken, belli temalar etrafında da tatilciye sunuluyor. Tatilci bir taraftan Türkiye’nin dört bir yanında yeni keşiflere çıkarken, diğer taraftan daha önce gittiği yerleri tekrar deneyimlemek için turlara katılıyor.

Deniz/kum/güneş sezonunu dolu dolu geçiren yerli turist, eylül ayından bu yana yeniden kültür turları güzergahlarını doldurmaya başladı.

Tek gece turlardan 5 günlük uzun turlara kadar geniş bir yelpazedeki ürün grubunu değerlendiren tüketiciler, 2018’den bu yana trenli nostaljik turları özellikle seçiyor. Bu kapsamda Van Gölü Ekspresi Turu ile Doğu Ekspresi turlarının yine dolu dolu geçtiği belirtiliyor. Festival, hasat, kar gibi kapsamları olan tematik turlar yeni dönemde de kültür turlarının gözdesi durumunda bulunuyor.

KAR AMBİYANSI

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre; yerli turist yakın dönemde üzüm hasadı/bağbozumu, zeytin hasadı turlarına yüksek talep oluşturdu. Gelecek aylarda Ayder Yaylası Kardan Adam Festivali, Datça Badem Çiçeği Festivali, Alaçatı Ot Festivali, Adana Portakal Çiçeği Festivali, Edirne Kakava (Hıdırellez) Şenlikleri gibi kar, festival ve bahar turlarını birleştiren turlar da şimdiden ilgi topluyor.

Van Gölü Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi gibi ‘kar’ temasıyla hayat bulan turlar için yakın zamanda ise kar yağışı bekleniyor. Kar ambiyansı, oluşunca bölgeyi gezmek ve fotoğraflar çekmek isteyen turistler, özellikle aralık ayına yönelik turlara yoğun ilgi gösteriyor. Prontotour’dan yapılan açıklamaya göre, Van’dan Kars’a, Konya’dan Kapadokya’ya kadar pek çok kent için ‘bahar’ turizminden ‘kar’ turizmine geçiş olduğu kaydedildi. Bu nedenle Rize Ayder’de düzenlenen “Kardan Adam Festivali” için de yoğun talep oluşturuluyor. Yakın dönemde yeniden hayata geçirilen Göller Ekspresi de bölgenin turizmine yeni bir katkı sağlayacak.

ÇIKIŞ ALTERNATİFİ

Trenli kültür turlarına olan ilgi tatilcilerin bulundukları yere göre ayarlanan yeni çıkış noktalarını da beraberinde getirdi. Genellikle çıkış noktası İstanbul olan turların çıkış merkezleri çeşitlendi. Ankara, İzmir, Adana, Konya gibi şehirler de turların çıkış noktaları olarak tatilcilere yeni olanaklar sunuyor. İç turizme yönelen yerli turist için genel olarak çıkış güzergahları yoğunluk olan şehirlere göre de ayarlanabiliyor.