Otellere kimlik fotokopinizi vermeyin

Son Güncelleme Tarihi

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre kanuna aykırı bilgi belge istemenin ve paylaşmanın cezası var. İşte doğru bilinen yanlışlar…

Kişisel verilerin nasıl korunacağı ve saklandığı son dönemlerde en fazla tartışılan konuların başında geliyor.

2016’da yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre oteller kimlik fotokopisi, kasiyerler cep telefonu numarası, spor salonları parmak izi, işverenler ise din ve ırk gibi bilgileri isteyemez.

Kanuna aykırı bilgi, belge isteyen, saklayan, paylaşan ceza alır.

Türkiye’de de 7 Nisan 2016’da yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre işletmelere 2 yıllık bir uyum süreci tanımlanmış 7 Nisan 2018 itibari ile işletmeler bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalmıştı. Ancak 2016’dan bu yana hayati öneme sahip bu konuda hala yanlış uygulamalar devam ediyor.

Hürriyet’ten Emre Eser’in haberine göre, vatandaşların kişisel verilerini paylaşırken dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Avukat Sefa Karcıoğlu, “Oteller sizden kimlik fotokopisi alamaz ve kimliği tarayıp kopyasını kayıt altında tutamaz. Sadece bilgileri emniyetin sistemine girmesi gerekiyor. Ayrıca iş başvurusunda dahi kimlik fotokopisi vermek zorunda değiliz.

Marketlerde alışveriş kasasında telefon numarası vermeyin. Gönderilen onay kodu ile neyi onayladığınızı bilmiyorsunuz. Neye onay verdiğinize emin olun. Spor salonları gibi hizmet satılan yerlerde parmak izi alınamaz ve göz taraması yapılamaz” dedi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR:

  • Otellerin kimlik fotokopisi alma yetkisi yok. Bu konuda itiraz edin.
  • Spor salonu gibi yerler izinsiz parmak izi gibi biyometrik verileri alamaz.
  • Kargoda kimlik numaraları ve ürün açıkça yazılamaz.
  • İş başvurusunda dahi kimlik fotokopisi verilmesi zorunlu değil. Açık rıza gerekiyor.
  • Alışveriş yaparken kasada telefon numarası vermeyin. Gönderilen onay kodu ile neyi onayladığını bilmiyorsunuz.
  • İşverene sizin hakkınızda toplanan belgeleri ne kadar süreyle saklayacağını ve ne amaçla kullanacağını sorun. Özellikle sağlıkla ilgili olan bilgiler.
  • İş yerinizde kişisel mail adresini kullanmayın. Tüm verileriniz kayıt altına alınabiliyor.
  • İş yerinde odada kamera olması uygun değil. Ortak alanlarda olabilir.
  • İşveren personele verdiği aracı mesai saatinden sonra takip edemez. Takip sistemini kapatması gerekiyor.
  • Banka sizin bilginiz dışında hesap bilgilerinizi paylaşamaz.
  • Bir arkadaşınızın numarasını başkası ile paylaşamazsınız.