Kaz Dağları için tehlike hâlâ devam ediyor

Last Updated on 11 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kaz Dağları’nda siyanürle altın arama faaliyeti yapmak isteyen Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin Türkiye’deki kolu Doğu Biga Madencilik AŞ’nin ruhsat tarihinin uzatılmasıyla ilgili talebinin değerlendirildiğini bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Kanadalı şirketin bir başvurusu var ve hâlâ değerlendirme aşamasında. Umarım bu olayı soğutup gündemden düştükten sonra dosyayı yeniden açmaya çalışmazlar” diye konuştu.

YENİLENMEMİŞTİ…

Kaz Dağları’nda siyanürle altın arama faaliyeti dolayısıyla aylarca kamuoyunda tepki çeken Kanadalı Alamos Gold Şirketi’nin 13 Ekim 2019 tarihinde dolan ruhsatı kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle yenilenmemişti. Bunun üzerine şirket, Kaz Dağları’nda tepki çeken Kirazlı Altın Madeni’ndeki arama faaliyetlerinin askıya aldığını duyurmuştu.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bilgi edinme yasası kapsamında yaptığı başvuru ise Kaz Dağları’ndaki tehlikenin henüz geçmediğini gösterdi.

“DOĞAL MİRASI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ” 

Başvurunun neden hâlâ değerlendirme aşamasında olduğunu soran Erkek, “Umarım bu olayı soğutup, gündemden düştükten sonra dosyayı yeniden açmaya çalışmazlar. Bir de bu bölgeden Kanadalı firmayı gönderip doğayı yerli bir firmanın sömürüsüne açmazlar. Bu konuda tavrımız net, duruşumuz aynı. Kaz Dağları’nı, geleceğimizi ve çocuklarımıza bırakacağımız doğal mirası korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Uzmanlardan Kaz Dağları uyarısı geldi