Bu sömestirin gözde rota ve destinasyonları hangileri?

Last Updated on 14 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

Sömestir tatili döneminde en çok tercih edilen yurt içi ve yurt dışı destinasyonları hangileri? İşte cevabı…

Okulların sömestir tatili 20 Ocak’ta başlıyor. İki haftalık tatil öncesinde seyahat güzergahları netleşmeye başladı. Turizmciler, memleket ziyareti ve tatile çıkacakların yarı yarıya bir yoğunluk oluşturacağını belirtiyor. Yurt içi kültür ve kayak turları tatilcinin listesinde ilk sırada yer alıyor. Yine termal turlar ve yurt dışı adresleri de tatile çıkacakların rotası üzerinde yer alıyor.

Bu tarihlerde en çok talebi yine Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin şehirlerini kapsayan GAP turları, Kapadokya ve Karadeniz Bölgesi görüyor. Sinop’tan Artvin’e olan hat üzerinde Ayder’den Karagöl’e; Zigana’dan Boztepe’ye pek çok merkezle Karadeniz öne çıkıyor.

İSTANBUL’A YAKIN DESTİNASYONLAR

Uludağ, Kartalkaya, Kartepe, Ilgaz, Erciyes, Palandöken, Cıbıltepe gibi pek çok farklı kar tatili alternatifi de yerli turistin yoğunlaştığı bölgeler oluyor.

Yalova’dan Balıkesir’e, Afyon’dan Kızılcahamam’a olan rota ise termal turizmin adresleri olarak bu tatil dönemini dolu dolu geçirecek.

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre; İstanbul’a yakın bölgeler; daha az geceli konaklamalarda ise öne çıkan adresler Sapanca, Eskişehir, Edirne olarak görülüyor. Bu dönemlerde İstanbul’un daha az kalabalık olmasını fırsat bilenler tatili şehir içinde geçirmek için planlar yapıyor. Çocuklarıyla tarihi ve kültürel yerler ile müzeleri gezmek isteyenlerin bu dönemi şehrin merkezi noktalarında bir seyahat planı ile geçirmesi bekleniyor.

FİRUZ BAĞLIKAYA: KAYAK MERKEZLERİNDE DOLULUK YÜZDE 80’E ULAŞTI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, özellikle kayak merkezlerinde yaşanan kar yağışıyla birlikte son dönemde bu merkezlerde doluluk oranlarının hafta içi yüzde 80’e ulaştığına dikkat çekerken, şunları söyledi:

“Kış turizm bölgeleri ve termal bölgelerin de öne çıktığını görüyoruz. Talep, şu an üst seviyede. Örneğin Doğu Ekspresi sömestirde şimdiden tam dolu görünüyor.”

ALİ ONARAN’DAN SÖMESTİR DEĞERLENDİRMESİ

Yurt dışında, yakınlığıyla Balkan ülkeleri, Orta Avrupa ile yine kayak merkezlerine yakın uçuşlarda da yoğunluk başladı. Bu kapsamda hem turlar hem de bireysel seyahatler yapılacak.

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, sömestir dönemi turlarının yüzde 80’inin satıldığını dile getirdi. Kapadokya’dan GAP’a, Kars’tan Van’a kadar yoğun şekilde kültür turları düzenlendiğini belirten Onaran, “Yurt dışında da yüzde 80 civarında satış var. Bu dönemin bir diğer öne çıkan yerleri ise sıcak/deniz tatilleri. Phuket, Bali, Zanzibar gibi bölgelere her yıl talep daha da artıyor” diye konuştu.

BDDK’NIN TAKSİT SAYISI DÜZENLEMESİ SEKTÖRE NASIL YANSIYACAK? 

BDDK, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda kredi kartlarında taksit sayısını dün yaptığı açıklamayla 6 aydan 3 aya düşürdü. Turizmciler mevcut durumda etkisinin gözleneceğini belirtirken, negatif bir dönüş yaşanacağını kaydediyor.

Ali Onaran, “Tatil ve tur alanların yüzde 50’si bu taksit imkanını kullanıyor. Sonuçta önemli bir kolaylıktı, mutlaka etkisi olacaktır. Biz seyahat acentası olarak bankalardan normal tatil kredisi olarak bir talepte bulunacağız. O boşluğu öyle dolduracağız” dedi.

EK SEFERLER GELECEK

Tatile çıkacaklar ve memleketlerine seyahat edecekler, otobüs ve uçak gibi ulaşım yollarını da doldurmaya başladı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, özellikle Karadeniz, Trakya ve Doğu Anadolu için yüksek talep oluştuğunu söyledi. Özcan, “Bazı rotalara ilgili bakanlık ek sefer için izin veriyor, buna izin veren yönetmeliği 15 Ocak’tan duyuracaktır” dedi.

Sektör temsilcilerinin 2019 değerlendirmesi ve 2020 öngörüleri…