Turizm sektörünün gülen ve asık yüzü…

Last Updated on 21 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

Rekor kıran turizmciler krediler konusunda sıkıntılı… Turizm sektöründe sorunlu kredi oranı 5 yılda iki kattan fazla yükseldi.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN GÜLEN YÜZÜ

Son yıllarda ciddi çıkış grafiği yakalayan turizm sektörü, borçlulukta ise sıkıntılı günleri aşamadı.

Turist sayısında geçen yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 41,6 milyona ulaşan sektör, yılın tamamında ise 50 milyonun üzerinde bir sayıya imza atmaya hazırlanıyor.

Gelirlerde de üçüncü çeyrekte 2017 yılı toplam gelirlerinin üzerine çıkıldı. Ancak, turist sayısındaki performansın, kişi başına harcamaya aynı oranda yansımadığı görülüyor.

Madalyonun diğer yüzündeki finansal sorunlarda ise göreli bir iyileşme ile birlikte sıkıntıların devam ettiği gözleniyor.

Turizm sektöründeki sorunlu kredilerin oranı ortalamanın 1,7 puan üzerinde seyrediyor.

Sektörün olumlu hanesine yazabileceğimiz gelişmeler arasında ilk sırayı kuşkusuz turist sayısını koyabiliriz. 2019 yılı ziyaretçi sayılarına ilişkin kesin rakamlar Ocak sonu açıklanacak.

2020 yılı için ziyaretçi rakamları hedefi yukarı çekilerek 58 milyon turist, 40 milyar dolardan fazla turizm geliri ve kişi başı gecelikte de 78 dolarlık geliri elde etmeyi hedeflediklerini aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023’te de 75 milyon turisti, 65 milyar dolar turizm geliri, kişi başı gecelikte de 91 dolar geliri hedeflemeyi planladıklarını dile getiriyor.

SEKTÖRÜN ASIK YÜZÜ

Turizmde, sayısal açıdan ortaya çıkan olumlulukların yanı sıra özellikle finans kaynaklı önemli sıkıntılar da yaşanıyor.

Yakın zamana kadar bankacılık çevrelerinde kredisini en iyi yönetebilen sektörlerin başında geldiğine dair yorumlar yapılan turizm, son dönemde kredilerini çevirmede ciddi sorunlar yaşıyor. Turizm sektöründe ödenemeyen kredi oranında ciddi artışlar meydana geldi.

Dünya Gazetesi’nden Mustafa Kemal Çolak’ın haberine göre; tahsilatında sorun yaşanan kredi oranı 2015’te yüzde 2.75 iken, rakam Kasım 2019’da yüzde 5.90’a yükseldi.

Son beş yılda bankacılık sektörünün toplam nakdi kredileri yüzde 50 artarken, tasfiye olunacak kredilerdeki artış yüzde 150 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde turizm sektörünün sorunlu kredilerinde ise bankacılık sektörünün geneline göre çok daha olumsuz bir tablo gözlendi.

Son beş yıllık dönemde turizm sektörüne kullandırılan krediler yüzde 53,4 oranında artarken, tasfiye olunacak kredilerdeki artış oranı yüzde 230 ile ortalamanın oldukça üzerinde gerçekleşti.

Yaşanan olumsuzluklardan biri de aslında sektörün, rakip ülkeler ile kıyaslandığında avantaj olarak görülen turizm tesisleri ile ilgili. Türkiye, özellikle Akdeniz çanağındaki en genç tesislere sahip ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her ne kadar tesislerin yaşı genç olmasına karşın, işletmeler her yıl bakım ve onarım için belli oranda kaynağı restorasyon bedeli olarak ayırıyorlar.

Son dönemde özellikle işletme sermayesi sıkıntısından dolayı sektörün her yıl bütçeden ayrılması gereken ‘restorasyon bedellerini’ ayırmakta zorlandığı dile getiriliyor.

Bu durumun da ileriki dönemde Türkiye’nin işletmeleri nezdinde de bir dizi sorun yaşayacağına dair yorumlar yapılıyor.

—O—

Dünya Gazetesi’nden Mustafa Kemal Çolak imzalı haberin tamamını okumak için tıklayınız.