Van turizmi bu yıl Nevruz’u pas geçecek

Van Akdamar Adası
Fotoğraf Mert Gündoğdu

Last Updated on 28 Şubat 2020 by Yaşar Çelik

Coronavirus nedeniyle Türkiye’nin İran ile sınırlarını kapatması iş dünyasını tedirgin etti. En büyük korkuyu ise turizmciler taşıyor.

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 20 ülke arasındaki İran’da coronavirusden ölümlerin yaşanmasının ardından, sınırın kapatılması iş dünyasında tedirginlik yarattı.

İran’da yaşanan gelişmelerin en fazla etkisinin turizmde göstermesi bekleniyor.

MÜBERRA ERESİN: NEVRUZ DÖNEMİ TURİZM HAREKETLERİNİ DE…

Virüsün İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Nevruz dönemine denk gelmesine dikkat çeken Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, İran girişlerinin kapatılması özellikle durgun kış sezonunun bitişi olarak beklenen Nevruz döneminin turizm hareketlerini de durduracağını ifade etti.

HAMİT KUK: ACENTALAR ÖDEMEYİ YAPTI

Dünya Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe, Selenay Yağcı ve Osman Kılıç’ın haberine göre acentaların ciddi kayıpları olacağına dikkat çeken Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, yaklaşık 15 gün sonra Nevruz için birçok acenta, uçak ve otellere ön ödemelere yapıldığını vurgulayarak “İran pazarına çalışan birçok acentamız var. Acentaları ciddi boyutlarda mağdur edebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı acil önlem alarak seyahat acentalarının mağduriyetinin giderilmesi lazım” dedi.

OSMAN AKSOY: VAN İÇİN CİDDİ SORUN

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İran’da kullanılan Celali Takvime göre yılbaşı olarak kabul edilen ve bu sene 20 Mart’a denk gelen Nevruz’da Van’a çok sayıda İranlı turistin gelebileceğini aktaran DEİK/ Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Osman Aksoy, “İranlı turistler Van’da bulunan AVM’lerden hatırı sayılır alışveriş yapıyor. 20 Mart’a kadar bir çözüm bulunamadığı takdirde Van ciddi bir gelir kaybı yaşayacak” şeklinde konuştu.

HABER ÖNERİLERİ:

İşte Coronavirus’ten korunmanın yolları

Coronavirus tehdidine karşı alınacak önlemler

NECDET TAKVA: OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Sınırın kapatılması konusunda endişeli olduklarını ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva, her yıl Van’da 15 Mart ve 5 Nisan arası Nevruz’a özel yapılan alışveriş festivalini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

YÜZDE 50 DÜŞÜŞ

Takva, İranlı turistlerin yoğun olarak Van ve çevresine geldiği Nevruz döneminde özellikle satışların yüzde 50 düşeceğini ifade etti. Takva, “Sadece Nevruz döneminde 200 – 250 bin İranlı turist geliyordu. Bu turistler de ortalama bin 500 dolar harcama yapıyorlardı. Van ve çevresinin nerdeyse 300 milyon dolarlık bir kaybı olacak” dedi.

EYLEM PLANI BEKLENİYOR

Coronavirusün konaklama sektörü üzerindeki negatif etkilerinin gittikçe arttığını vurgulayan TÜROB Başkanı Eresin, “Virüsün Avrupa ülkelerinde de çıkmış olması bizim Çin’den doğan açığı Avrupalı turistle kapatabilme çabalarımızı da gittikçe zorlaştırıyor. Bu etkiler büyümeden ve geri dönülmez hale gelmeden sektör için acil eylem planı hazırlanmalı. En kısa süre içinde ilgili bakanlıklarla bir araya geleceğiz. Turizm Tanıtım Ajansı bu noktada bir acil eylem planı oluşturuyordur diye düşünüyoruz” dedi.

Dünya Gazetesi’de yer alan Hüseyin Gökçe / Selenay Yağcı / Osman Kılıç imzalı haberin tamamını okumak için tıklayınız