Erdoğan’dan AB’li liderlere: 6 kriteri şart koşmayın, verin şu vizeleri!

Erdoğan
Erdoğan: Turizmde hedeflerin üzerindeyiz!

Last Updated on 11 Mart 2020 by Turizm Günlüğü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de NATO ve AB liderleriyle yaptığı toplantında vize serbestine ilişkin önemli bir istekte bulundu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü “Brüksel’de kapalı kapılar ardında ne konuşuldu?” başlıklı yazısında Brüksel’de AB liderleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlere “6 kriteri şart koşmayın, verin şu vizeleri” dediğini yazdı.

Yapılan toplantının detaylarını kaleme alan Selvi, ilgili kısım için yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Herkesin eteğindeki taşları döktüğü bir toplantı oldu” deniliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Mutabakatı’ndaki taahhütleri tek tek gündeme getiriyor, AB’nin bunları yerine getirmediğini söylüyor. AB başkanları ise tahmin edeceğiniz gibi, AB üyesi ülkelere Türkiye’ye yönelik yeni yükümlülükleri kabul ettirebilmek için öncelikli olarak Avrupa’ya düzensiz göçü engelleme kararını yeniden uygulamaya sokmayı öneriyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise işin sadece göçe odaklanmasının doğru olmadığını ifade ediyor. 18 Mart Mutabakatı’ndaki unsurları gündeme getiriyor.

1- Göçün önlenmesi için Türkiye’ye önerilen toplam 6 milyar Euro’ya ilave olarak, yeni göç dalgasını da dikkate alarak, mali yardımın arttırılması.
2- Yeni fasılların açılması ve katılım ortaklığı müzakerelerinin başlaması.
3- Gümrük Birliği’nin güncellenmesi.
4- Vizesiz Avrupa.
5- Suriyeli göçmenlerin Suriye sınırları içinde tutulmasını öngören 9. maddenin işletilmesi.
6- AB zirvelerine Türkiye’nin düzenli katılımının sağlanması.

Toplantının bir bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözü AB’ye vizelerin kaldırılması konusuna getiriyor. “Vize serbestisinde biz 66 kriteri yerine getirdik. Siz de 6 kriteri şart koşmayın. Verin şu vizeleri” diyor. AB Başkanları ise Türkiye’nin görünümünün düzeltilmesi yönünde daha çok çaba gösterilmesini öneriyor.”