HDP’li Kemalbay’dan turizm sektörü için uyarı…

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay

Last Updated on 9 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, salgın sürecinde başta turizm olmak üzere birçok sektörün ağır sorunlarla mücadele ettiğini ancak iktidarın buna çözüm bulamadığını söyledi.

Diyarbakır’da orman işçilerinin yaşamını yitirdiği saldırıyı kınayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, ölenlerin ailelerine ve Türkiye halklarına baş sağlığı diledi.

“AKP KORONA GÜNLERİNDEKİ FAALİYETLERİNİ STİLİZE EDEREK ANLATSA DA…”

Kovid-19’un bütün dünyada büyük bir salgın olduğunu ve mücadelesinin ise son derece hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Serpil Kemalbay iktidarı; “Türkiye’de korona salgınıyla gerçek anlamda etkili bir mücadele yürütüldüğünü söylemek mümkün değil. Çünkü AKP sürekli olarak, korona günlerinde yaptığı faaliyetleri stilize ederek anlatsa da Türkiye’de derin, ağır sorunlar yaşayan, ciddi sorunlar yaşayan sektörler, çalışanlar sorunlarına cevap bulamadılar.

“EMEKÇİLER, İŞÇİLER NE YAZIK Kİ EVDE KALAMAMAKTADIR”

#EvdeKal diye telkinlerde bulunulurken bugün çalışanlar, emekçiler, işçiler ne yazık ki evde kalamamaktadır, çalışmaktadır ya da evde kalabilmek için işinden ayrılmaktadır. İşten atılmaktadır ya da iş yerleri kapatıldığı için çalışamamaktadır” sözleriyle eleştirdi.

TURİZM SEKTÖRÜ UYARISI

Bu süreçte turizm en büyük darbeyi alan sektör olduğunu belirten Kemalbay, oteller, kafeteryalar, eğlence yerleri, hatta spor tesislerine kadar kapatıldığını söyledi.

“ASKIDA ÇALIŞMA DA ÜCRETSİZ İZİN VE İŞTEN ÇIKARILMAYLA EŞ DEĞER”

Hükümete, “Kapatılan bu iş yerleri nasıl devam edecek? Buna dair herhangi bir çözüm üretildi mi?” diye soran Kemalbay; hiçbir çözümün üretilmediğini ifade etti. İşten atılanların çaresizlikle baş başa bırakıldığını ileri süren Kemalbay; “Kapatılan iş yerlerinde çalışanlar ne yapıyor, ne yiyor, ne içiyor bileniniz var mı? Hayır. Çalışanlar ya ücretsiz izne çıkarıldılar ya senelik izinlerini zorunlu olarak kullanıyorlar ya da askıdalar. Askıda olmak gibi bir kavram da turizm sektöründe var yani çağrılacaklar bir gün, beklemeleri gerekiyor, ücretsiz izindeler anlamında kullanılıyor. Askıda çalışma da yine bir çeşit ücretsiz izin ve işten çıkarılmayla eş değer. Dolayısıyla turizm sektöründeki işletmelerin kapatılması hem işsizliği kalıcı olarak tehdit ediyor hem de hâli hazırda işten atılan, ücretsiz izne çıkartılan ya da geçici olarak işten uzaklaştırılan bütün çalışanlar, emekçiler belirsizliğe terk edilmiş durumda ve korona günlerinde tek başlarına, yalnız bırakılmış durumdalar” eleştirisinde bulundu.

İŞSİZLİK FONU SORUSU

İz Gazete’den Cengiz Aldemir’in haberine göre; salgın sürecinde bu sektörlerin desteklenmesini, ileriye dönük, açık ve şeffaf çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay; sektörel planlamaların işveren, işçi ve halkla görüşülerek yapılması gerektiğini vurguladı.

“TURİZMDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE NEDEN İŞSİZLİK FONU’NDAN GÜVENCE SAĞLANMIYOR?”

İşten atılanların İşsizlik Fonu’ndan faydalanamadığını kaydeden HDP’li Kemalbay eleştirilerini şöyle sürdürdü:

“İşten atılanların sayısı her gün milyonlarca kişi artmaya başladı. Her gün işten atılan işçilerin, sokağa atılan işçilerin durumuna dair hiçbir haber sizden gelmiyor. Size şunu sormak istiyoruz: Turizm sektöründe çalışan işçilere neden İşsizlik Fonu’ndan güvence sağlanmıyor, neden iş güvencesi verilmiyor? İşsizlik Fonu’ndaki 130 milyar TL neden bütün çalışanların iş güvencesi için kullanılmıyor? Neden bunlara cevap alamıyoruz? Hepsinin cevabını sizlerden bekliyoruz.”