Corona sonrası normalleşme için 4 aşamalı yol haritası

Last Updated on 5 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz” şeklindeki açıklamasının ardından bakanlıklar tarafından 4 aşamalı ‘Normalleşme planı’ hazırlıkları başladı.

Bu plana göre ‘normalleşme süreci’ Ramazan Bayramı’nı müteakiben başlayacak, Kovid-19 aşısının bulunacağı tarihe kadar 4 aşama içinde hayata geçirilecek.

Milliyet Gazetesinden Mithat Yurdakul’un haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne sunmak üzere “Normalleşme planı” hazırlıklarının başladığı belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bakanlık birimlerine gönderilen yazıda aşamalara ilişkin MEB’in görev alanı içindeki konularla ilgili öneri ve eylem planlarının hazırlanması istendiği yer aldı.

İfade edilen aşamalar ise şu şekilde:

  • Aşama 0 (Hazırlık dönemi): 4-26 Mayıs 2020,
  • Aşama 1: 27 Mayıs-31 Ağustos 2020,
  • Aşama 2: 1 Eylül-31 Aralık 2020,
  • Aşama 3: 1 Ocak 2021- Kovid-19 için aşının geliştirilerek uygulandığı tarih (şayet 1 ve 2. aşamada aşı henüz geliştirilerek uygulanmamış ise).

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazısında bir de eylem planları konusunda örnekler yer aldı. O örnekler de şöyle:

– 27 Mayıs-31 Ağustos arasındaki 1. aşamada: Restoran ve kafelerin mesai saatleriyle sınırlı olmak üzere ve katı fiziki mesafe koşuluyla açılması öngörülüyor. Bu aşamanın 14 gün boyunca Kovid-19 pozitif vaka ortaya çıkmaması halinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.

– 1 Eylül-31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki 2. aşamada: Restoran ve kafeler için fiziki mesafe ve hijyen kuralları uygulanarak saat sınırının kaldırılması planlanıyor. Bunun için de 30 gün yeni Kovid-19 vakası görülmemesi gerekiyor.

– 3. aşamada da: Restoran ve kafeler fiziki mesafe ve hijyen kuralları uygulanarak herkese (yaş sınırı uygulanmadan) açılacak. 2021’de başlayacak. 3. aşama için öngörülen bu plana göre de ülke genelinde pozitif vaka çıkmaması beklenecek.

Turizmde normalleşme için kademeli yol haritası açıklandı