Bakan Ersoy’dan Olimpos açıklaması

Last Updated on 9 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Antalya Kumluca’daki Olimpos’la ilgili Koruma Amaçlı İmar Planı onaylandı. Bazı alanların 1. derece sit statüsünden 3. derece site dönüştürülmesi “Olimpos imara açılıyor” korkusu yarattı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayladığı Koruma Amaçlı İmar Planı, Kumluca Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıkarıldı. Bazı alanlar 1. derece site dahil edilirken, bazı alanların da sit derecesi 1’den 3’e düşürüldü.

Sosyal medyada Olimpos’un ranta açıldığı, betonlaşacağı iddiaları üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şu açıklamayı yaptı:

“Olimpos Kazı Başkanlığı’nın teklifiyle 2017 yılında 1. derece, 2. derece ve 3. derece arkeolojik sit sınırı olarak belirlenmiş ve elde edilen ilk verilere göre 1. derece arkeolojik sit sınırı büyütülmüştür. Alternatif turizm destinasyonu olan ağaç evler kısmı ise 3. derece sit olarak belirlenmiştir. Olimpos gibi bir değerin bozulmasına müsaade etmem. Teknik ekiplere talimat verdim. Aykırı uygulamalar olması halinde bugüne kadar yapıldığı gibi bugün de gereği yapılacaktır” yanıtını verdi.

ÇIRALI, ADRASAN, FASELİS DEĞİŞMEDİ

Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in aktardığı Bakanlık bilgilerine göre, Beydağları (Olimpos) Milli Parkı içindeki alanlar, 1. derece sit olarak korunurken, pansiyonların bulunduğu ve 2. derece sit alanı olan bölgenin sit derecesi 3’e düşürüldü. Çıralı, Adrasan ve Faselis’in de içinde bulunduğu bölgenin sit derecesi ise 1. derece arkeolojik sit olarak kaldı.