Pegasus, KKTC’de tüm bürolarını hizmete kapattı

Rusya – KKTC uçuşları için tarih belli oldu

Last Updated on 16 Eylül 2020 by Turizm Günlüğü

Koronavirüs nedeniyle KKTC hükümetinin uçak seferi konusunda yeniden sınırlamaya gitmesiyle uçuş sayısı günlük 9 seferden 6’ya düşürüldü. Alınan karar uyarınca Pegasus KKTC, kapılara hem Türkçe hem de İngilizce bir not yazarak tüm bürolarını hizmete kapattı.

22 Ağustos tarihinde KKTC Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından yapılan açıklama ile ülkede korona virüs salgınının yeniden etkisini arttırmaya başlaması nedeniyle yeni tedbirler alındı. Bu tedbir de KKTC’ye yapılan uçuş sayısının günlük 9 seferden 6’ya düşürülmesi şeklinde gerçekleşti.

“Günlük uçuş sayısının 23 Ağustos tarihi itibariyle, ‘özel uçaklar hariç’ 6 uçuş ile sınırlandırılması” yönündeki karar sonucu ülkeye sefer düzenleyen Pegasus ile Türk Hava Yolları’na (THY) 3’er sefer hakkı verildi.

Pegasus’tan KKTC yolcularına mesaj

Alınan karar sonrası Pegasus KKTC kapılara “Değerli Yolcularımız, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen talimata istinaden 23 Ağustos 2020 saat 20:59’dan itibaren tüm uçuş izinleri İPTAL edilmiştir. Uçuşlarımız günde 3 sefer ile sınırlandırılmıştır, yeni müracaatlar onaylanıp düzenlemeler yapılıncaya kadar sizlere hizmet veremeyeceğiz. Bu süreçte mağduriyetlerinizin giderilebilmesi için ilgili bakanlıklara (KKTC BAŞBAKANLIK, KKTC SAĞLIK BAKANLIĞI ve KKTC ULAŞTIRMA BAKANLIĞI) müraacat edebilirsiniz. Göstereceğiniz anlayışa teşekkür ederiz.” ifadelerini içeren bir not asarak tüm bürolarını hizmete kapattığını duyurdu.

Airporthaber.com’da yer alan habere göre KKTC’ye 3 sefer yapmaya devam eden Pegasus’un gelir elde edemediği için 80 çalışanını işten çıkarmayı düşündüğü ifade edildi.

Pegasus KKTC Direktörü Zeki Ziya’dan zehir zembelek açıklamalar

Kapıya astığı yazının, devletin yaptığı işlerin “gayrı resmiliğini” gösterdiğini ifade eden ve “Ben muhatap değilim, kararı alan sorumluluğunu taşısın” diyen Pegasus KKTC Direktörü Zeki Ziya konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Yapılan değişiklikler ani bir kararla yürürlüğe giriyor

“Kararı Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali Çaygür’den öğrenim. Aradı ve uçuşlarımızın iptal edildiğini, sefer sayısının günde 3’e düşürüldüğünü söyledi. Bugün cumartesi dedim, ‘Ben karışmam, bu kararı aldık’ yanıtını aldım. Bana, devletin Müsteşarının verdiği yanıt bu.

“En az 20 kez nota verdim”

Seferlerle ilgili alınan kararlar sürekli değişiyor. Bununla ilgili en az 20 kez nota verdim. Yapılan değişiklikler ani bir kararla yürürlüğe girdiği için hava yolu şirketlerine gerekli programlama yapacak zaman verilmiyor.

80 çalışan işinden olabilir

Mart ayından bu yana işçi durdurmamak için ısrarla direniyorum. Zincirleme iflasların başlaması yakındır. İşten durdurma kararımı Çalışma Bakanlığı ile konuşacağım. Herkesi durdurmak mecburiyetindeyim. Mart ayını mevcut biletlerin iadesiyle geçirdik. Temmuz ayına kadar hiç kazanç elde etmedik. Temmuz’dan sonra sınırlı sayıda biletler satabildik…

“KKTC bana göre ‘game over’”

İstedikleri kadar başarılı bir süreç geçirdiklerini söylesinler, övünsünler. Başarının ‘B’si bile yok. Ekonomi mahvoldu, bulaş önlenemedi. KKTC bana göre ‘game over’… Umarım ben yanılıyorumdur.”

Deniz ulaşımı ve eğlence mekanlarında kişi sayısı sınırlandırıldı

KKTC’de alınan tedbirler arasında; uçuş sayısının düşürülmesinin yanı sıra, deniz yolu ile gelen günlük yolcu sayısının 250 kişi ve açık alanlarda düzenlenen eğlencelerde metrekareye göre kişi sınırlandırılması da var. (200 metrekare ve üzeri yerlerde 50 kişi, 100-200 metrekare arasındaki yerlerde 30 kişi, 50-100 metrekare arasındaki yerlerde 20 kişi, 50 metrekare altındaki yerlerde ise maksimum 10 kişi bulunacak.)

Kuzey Kıbrıs’a giriş şartları

KKTC vatandaşı olsun veya olmasın ülkeye giriş yapacak herkes çıkış yaptığı ülkenin risk grubuna göre aşağıda belirtilen 2 kategoride her biriyle ilgili olarak yazılmış olan koşullar çerçevesinde, KKTC’ye giriş yapabilecektir:

1. Kategori: Türkiye,Almanya, Avusturya, Çin, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, İrlanda, İsviçre, İzlanda, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Macaristan, Maldivler, Malta, Norveç, Polonya, Slovakya, Slovenya,Tayland, Tunus, Yeni Zelanda, Yunanistan, Andorra,Avusturalya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İtalya, Kanada, Kuveyt, Ruanda, Lübnan, Monako, San Marino, Singapur, Uruguay, Ürdün ve Vatikan; bu kategoride yer alan ülkelerden giriş yapacak olan herkesin negatif PCR testi uçuş tarihinden 72 saat öncesinde yapılmış olmalı ve bu test 120 saati aşmamalıdır. PCR testin 3. 4. veya 5. gününde seyahat edilebilir. 0-72 saat arası ve 120 saat üzeri olan PCR testleri kabul edilmemektedir.

  • PCR testi için numune veriliş tarihi (örnek alınma ve numune kabul tarihlerinden en eski olanı) baz alınmalı ve spesifik 72-120 saat hesabı yapılmamalıdır.
  • İngiltere’den KKTC’ye seyahat edecek yolcuların seyahat tarihlerinden 3-5 gün arasında alınmış negatif PCR testi olması gerekmektedir. Bu yolculara ikinci PCR testi yapılacak ve 7 günlük karantinada kalacaklardır. Karantina bitmesinden sonra üçüncü PCR testi yapılacaktır. Test ve karantina ücretleri yolcuların kendilerine aittir.

2. Kategori: 1. Kategoride bulunmayan diğer dünya ülkelerindenKKTC’ye seyahat edecek yolcuların seyahattarihlerinden 3-5 gün arasında alınmış negatif PCR testi olması gerekmektedir. Bu yolculara ikinci PCR testi yapılacak ve 14 günlük karantinada kalacaklardır. Karantina bitmesinden sonra üçüncü PCR testi yapılacaktır. Test ve karantina ücretleri yolcuların kendilerine aittir.

  • 0-2 yaş için test zorunluluğu yoktur.
  • Bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere yurt dışında bulunan KKTC vatandaşlarının ve bu kişilerin vatandaş olmayan eş ve çocuklarının ülkeye girişlerinde daimî ikametlerinin KKTC olması şartının aranmaması; öte yandan bu kişilerin ve KKTC vatandaşı olmasa da eş ve çocuklarının gelecekleri ülkeye göre yukarıda tarif edilen koşullara bağlı olarak ülkeye girişlerine izin verilecektir.
  • Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılacak 5 gün dahil kısa süreli seyahatlerde KKTC’de son 3 gün içerisinde yapılmış bir PCR testi varsa, Türkiye Cumhuriyet’inde PCR testi yapılmasına ihtiyaç duymadan KKTC’ye geri dönüş mümkün olmaktadır.
  • Varış öncesi “Yolcu Bilgi Formu” doldurulması gerekmektedir.