Eski devlet hastanesinin müze olması için yeşil ışık

Antiphellos Antik Kenti / Foto: Gülcan Acar

Last Updated on 30 Ekim 2020 by Turizm Günlüğü

Kaş’ta Antiphellos Antik Kenti ve eski devlet hastanesi çevresi için yapılan müze çağrısına Kültür ve Turizm Bakanlığı yeşil ışık yaktı. Likya döneminden günümüze kalan eserlerin bulunduğu bölgede kazı çalışmaları başlatılacak.

Antalya’nın Kaş ilçesinde deniz kıyısındaki eski devlet hastanesi binasının çevresiyle birlikte müze ve arkeoparka dönüştürülmesi talebine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan olumlu yanıt geldi.

Hürriyet’ten Ceren Deniz imzalı habere göre; Kaş Belediyesi’nin ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği’nin yaptığı başvuruyu değerlendiren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Bakanlıkça yapılan incelemeler sonucunda, bölgenin rehabilite edilmesinin, alanda sadece kurtarma kazısı değil, uzun süreli kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılarak ülkemizin kültürel mirasına kazandırılmasının yerinde olacağı kararı verildiğini bildirdi.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği’ne gönderilen yazıda, Demre Müze Müdürlüğü ve bilim insanlarıyla değerlendirmelere devam edileceği belirtildi.

TOPRAK ALTINDAKİ GEÇMİŞ

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından Bakanlık’a gönderilen “Antiphellos Antik Kenti – Eski İlçe Devlet Hastanesi” başlıklı 9 sayfalık raporda bölgenin tarihi değerine ilişkin bilgiler yer aldı. Antiphellos kentinin neredeyse tamamının Kaş’ın bugünkü yerleşiminin altında kaldığı belirtilen raporda, elde kalan antik tiyatro ve eski ilçe hastanesi bahçesindeki yapı kalıntılarının geçmişi aydınlatmak açısında son derece önemli olduğuna vurgu yapıldı. Bu kalıntıların Likya döneminden günümüze kalan yegane eserler olduğunun altı çizilen raporda, bölgenin 1’inci derece arkeolojik sit alanı olduğu da dile getirildi.

KAZI OLMADAN KURTARILAMAZ

Eski ilçe hastanesi bahçesinde Likya’nın Roma, Helenistik ve Bizans dönemine ait duvar, mezar, hamam ve henüz tanımlanmamış birçok mimarı yapı kalıntısı bulunduğu belirtilen raporda, bölgedeki bu kültür mirası ortaya çıkartılacak bir kazının da henüz yapılmadığı bilgisi yer aldı. Likya uygarlığına ait bu anıtsal yapıların çeşitli yerel ve resmi kurumlar tarafından yapılacak hafriyat, tadilat ve iyileştirme çalışmaları sırasında zarar görebileceği kaydedilen raporda, “Koruma altındaki bu yapıların bulunduğu noktaların kurtarma kazısı yapılmadan fonksiyonel hale getirilmesi, alanda bulunan tarihi eserlerin zarar görmesi ya da yok olmaları açısından son derece önem arz etmektedir” denildi.

HASTANE BİNASI MÜZE OLSUN

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen sevindirici haberi değerlendiren Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, “Biz dernek olarak Kaş’ın merkezinde yer alan antik Antiphellos kentinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Eski Kaş devlet hastanesi bu tarihi mirasın içinde ve antik tiyatroya çok yakın. Bu alanda koruma kazıları yapılsın ve eski hastane binası bahçesiyle birlikte sanat müzesi haline getirilsin” dedi.

KAŞ MECLİS GÜNDEMİNDE

Kaş’taki eski hastanenin durumu TBMM gündemine de taşındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “Arkeolojik sit alanında bulunan eski hastane binasının bahçesi şu an belediye araçlarının otoparkı olarak kullanılmaktadır. Binanın devredildiği Kaş Belediyesi henüz bir proje yapmadığı için, bu alanın nasıl kullanılacağı kamuoyu tarafından merakla takip ediliyor. Sivil toplum kuruluşlarının hastane alanında müze yapılması talebi, hem kültürel mirasın korunması hem de örnek olması açısından haklı ve yerinde bir taleptir” ifadelerini kullandı.