“Turizm Mayıs’ta normale döner”

Last Updated on 4 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Dünya Gazetesi’nin canlı yayın sponsoru olduğu 4. Ege Ekonomik Forum’un dördüncü gününde yapılan “Turizm Sektöründe Türkiye’nin 2020 Sonrası Planları Ne Olmalı?” başlıklı oturumunda turizm sektöründe işlerin 2021 yılı Mayıs ayından itibaren normale döneceğine dikkat çekildi.

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, dünyada yeni turizm trendinin; standart, inovasyon ve dayanışma olarak üç başlığa ayrıldığına dikkat çekerek, salgının ardından Türkiye’nin bu üç başlıkta atılım yapması gerektiğini vurguladı.

İneler, “Türkiye’nin ilk demiryolu İzmir-Aydın hattını turizme açmak için çalışmalar belli noktaya geldi. Bu yeni konsepti hayata geçirirken, dijitalleşmeden maksimum oranda yararlanmamız gerek” dedi.

“FİZİKSEL FUARLARI ÖZLÜYORUZ. AMA DİJİTAL BUNDAN SONRA HEP OLACAK”

Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç’ın yönettiği oturumda konuşan İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ise, “Fiziksel fuarları özlüyoruz. Ama dijital bundan sonra hep olacak. Fuarların dijitale dönüşümü için ilk yerli yazılımı tamamladık. Dijital gelişmeyi esas olarak imalat sektöründe, sanayi kollarında yeni fuarlar düzenliyoruz. Dünyanın en büyük süs bitkileri, peyzaj, kesme çiçek fuarı bunlardan biri olacak” dedi.

“2021’DEN UMUTLUYUZ”

Otelz.com’un Kurucu Ortağı ve CRO & TÜRSAB Rota Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Tekin, sektörde dijitalleşmenin geçmişinin çok eskilere dayandığını belirterek, “Dünyanın en büyük 6. turizm destinasyonuyuz. Potansiyelimiz çok iyi. Dijitalleşme ile turizmde konu destinasyon artı deneyime döndü. Deneyim paylaşan turistlerin referanslarını takip edecek, sisteme işleyecek mekanizmanın hayata geçirilmesi lazım” diye konuştu.

TANITIM ATAĞI ÖNERİSİ

Pandeminin turizm sektörüne olumsuz etkilerine değinen ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Süzer, 81 ilin İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne güçlü PR ajansı monte edilmesi ve hızlı bir tanıtım atağı önerdi.

Dünya Gazetesi’nden Nihat Delibaşı’nın haberine göre Süzer, sektörün 2021’den umutlu olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Yürütülen aşı çalışmalarından gelen iyi haberler var. 2021’den umutluyuz. A planı 2021 Mayıs’ı, B planı 2021 Haziranı’nda turizm açılacak. Geç açılan sezon geç kapanacak. Sektörün, 2021’de yaralarını saracağını düşünüyoruz. 2021 turist hedefi, 2019’un yüzde 30 aşağısında olacak. 2023 hedefi 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelire ise bir yıl gecikmeli olarak ulaşacağız. İşler yolunda giderse, gecikme de olmayabilir.”