Kruvaziyer turizmi eski günlerine ne zaman dönecek?

Last Updated on 31 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Salgınla birlikte seferlerini durduran kruvaziyerciler denizlere geri dönüş hazırlığına başladı. MSC Cruises, ocak ayı itibariyle iki gemiyle Akdeniz’e açılıyor. Şirket, bu yıl Türkiye uğraklarına da yeniden başlıyor.

Önde gelen kruvaziyer şirketlerinden MSC Cruises, ocak ayı itibariyle sefer sayısını artırıyor. Şirket, bu yıl Türkiye’ye de yeniden sefer başlatacak. MSC Cruises Türkiye Müdürü Burak Çalışkan, aşının yaygınlaşmasıyla sektörde önümüzdeki yazdan sonra gerçek anlamda iyileşme beklentileri olduğunu vurguluyor.

Bilindiği üzere, pandemiden en büyük darbeyi alan sektörlerden biri kruvaziyer oldu. Sektör nisan ayı itibarı ile seferlerini durdurdu. Ardından ağustos ayında seferlerine yeniden başlayan ilk şirket MSC Cruises oldu.

MSC Grandiosa, ağustos ayından bu yana Akdeniz’de seyrini sürdürdü. Noel periyodunda İtalyan hükümetinin getirdiği seyahat kısıtlamaları sebebiyle gemi operasyonları geçici olarak duraklatılsa da ocak ayından itibaren yeniden faaliyet göstermeye devam edecek. Çalışkan, Ocak ayında ayrıca MSC Magnifica isimli geminin de operasyonlarına yeniden başlayacağını aktarıyor.

GERÇEK TOPARLANMA NE ZAMAN?

Aşının bulunmasının her sektörde olduğu gibi kruvaziyere de olumlu yansıyacağını ifade eden Çalışkan, “Normale dönüşün başlamasının ardından ülkelerin yerel otoritelerinin seyahate ilişkin kısıtlamalarının azalacağını ve bunun akabinde misafirlerimizin hayal ettikleri tatile güvenli bir biçimde erişimlerinin artacağını öngörüyoruz. Aşının bulunmasının ardından Nisan ayına kadar 300 milyon doz aşının dünya nüfusuna uygulanacağı öngörülüyor. Bu gelişmenin ışığında önümüzdeki yazdan sonra gerçek anlamda iyileşmeler yaşayacağımıza inanıyoruz” açıklamasını yapıyor.

TÜRKİYE LİMANLARINA GERİ DÖNMEYE HAZIRLANIYOR

Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre MSC Cruises, 2021 yılında Türkiye limanlarına geri dönmeye hazırlanıyor.

“Muhteşem Ege & Akdeniz” programı kapsamında MSC Poesia isimli gemi, İstanbul ve Kuşadası hareketli olarak seferlerini gerçekleştirecek. Çalışkan, “11 gecelik Ege & Akdeniz rotası kapsamında misafirler, Avrupa ve Asya kıtalarının buluştuğu şehir İstanbul, antik Kuşadası ile birlikte Pire, Yunanistan ve İtalya’nın Palermo, Civitavecchia (Roma) ve Cenova limanlarına muhteşem bir yolculuk bekliyor” dedi.

20 MİLYAR EUROLUK 22 GEMİ YATIRIMI

Birçok kruvaziyer şirketi pandemi sürecinde, risklerini minimuma indirmek amacıyla eskiyen gemilerini hurdaya gönderdi.

Çalışkan, MSC Cruises olarak genç bir filoya sahip oldukları için hurdaya gemi göndermediklerini söylüyor. Aksine filodaki gemi sayısını 17’den 39’a çıkaracak yatırım programı değişiklik olmadan devam ediyor. Çalışkan, “2021 yılında iki gemimizi daha denize indiriyor olacağız. Bunun dışında doğa dostu LNG ile çalışan World Class gemilerimiz de önümüzdeki dönemlerde planlandığı şekilde filomuza katılacak” açılamasını yapıyor.

2030’A KADAR 22 YENİ GEMİ

MSC Cruises, yeni gemilerin inşalarına ve yatırımlarına devam ediyor. Şirketin, 2030’a kadar 22 yeni geminin inşası ve 6 yeni gemi sınıfı ile 20 milyar €’luk yatırım hedefi bulunuyor. Şirket, karbon ayak izimizi azaltmak için likit doğalgaz ile çalışan “LNG Power” ve rüzgar enerjisi ile çalışan “Wind Power” gemi sınıflarına ait gemileri filoya ekleyecek.

—O—

Aysel Yücel’in “Kruvaziyerler dönüyor” başlıklı haberinin tamamını okumak için tıklayınız