Turizm sektöründe yatırımlar el değiştirecek!

Last Updated on 23 Mart 2021 by Yaşar Çelik

JLL, konaklama sektörü için el değiştirmeler ve konsolidasyon süreçlerinin hakim olacağı bir yıl öngörüsünde bulundu.

JLL tarafından hazırlanan Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Araştırma Raporu’na göre, salgının dibe vurduğu turizmde yatırımcılar için kayda değer bir fırsat oluştuğu ve salgın sonrasında kısa vadede ciddi el değiştirmelerin yaşanacağı beklentisi hakim.

JLL tarafından hazırlanan Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Araştırma Raporu‘na göre, Covid-19 etkisi ile dünyaya benzer şekilde durgunlaşan pazarda yatırımcılar “bekle-gör” stratejisi izledi. Araştırmada, turizm sektörüne dair şu öngörü yer aldı:

“Turizm sektöründe ise salgın sonrası özellikle kısa vadede ciddi otel yatırımları ile el değiştirmeler ve konsolidasyon süreçleri söz konusu olabilir.”

ANTALYA TAKİPTE

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden turizmin kredi borcu, 16,5 milyar dolara yükseldi. Dünya’dan Fikri Cinokur’un haberine göre; bankaların, Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlerden turizm sektörünün belirleyicisi Antalya’yı takibe aldığı, sektörün de kredilerde yeniden yapılandırma beklediği ifade edildi.

Aksi takdirde otellerin el değiştirebileceğini belirten Yatırım Danışmanı Feti Kuyucu, BDDK verilerine göre 2019 Eylül-2020 Eylül döneminde toplam turizm kredilerinin yüzde 10 artarak, 14,9 milyar dolardan 16,5 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi. Antalya’da ise 2019’da 5,7 milyar dolar olan sektörün kredi borcunun 2020’de yüzde 17 artışla 6,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Kuyucu, Antalya’da takipteki kredilerin ise yüzde 6 oranında olduğunu ve 961 milyon doları bulduğunu söyledi.