Avrupa Seyahat Komisyonu’ndan turizmde çıkış yolu için öneriler

Last Updated on 28 Nisan 2021 by Turizm Günlüğü

Avrupa Seyahat Komisyonu tarafından 2021 yılı Şubat ayında yayınlanmış “Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları” ve “Horizon 2022 – Turizmde Yeni Stratejik Hedefler” raporlarına ilişkin detaylar ve turizmde çıkış yolu için önem verilmesi gereken yeni trendler…

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Muhterem İlgüner, “Değişmeyen turizmin sonu” başlıklı köşe yazısında Avrupa Seyahat Komisyonu tarafından 2021 yılı Şubat ayında yayınlanan “Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları” ve “Horizon 2022 – Turizmde Yeni Stratejik Hedefler” raporlarını inceleyerek; bu raporların öne çıkan, önemli kısımlarını aktardı.

Her iki raporun son 50 yıldır hâkim olan geleneksel turizm modelinin artık kritik bir eşiğe gelmiş olduğunu vurguladığını ve Avrupa için yeni çıkış yolları önerdiğini belirten İlgüner; “Salgın öncesi dönemde başlayan, özellikle yoğun ziyaret edilen yerlerde ekonomik ve sosyal kazançları aşan maliyetler yeni bir turizm modelinin tartışılmasına neden olmaktadır. Salgının sebep olduğu kriz ise, yeni bir anlayış ve yaklaşımla değişim ve dönüşümün hayata geçirilmesi gereğini daha da zorlamaktadır” ifadelerini paylaştı.

Muhterem İlgüner, bu raporlarda öne çıkan ve önerilen stratejik hedefleri ise şu şekilde özetledi:

Dikey pazarlama (coğrafya, cinsiyet gibi) anlayışından yatay pazarlama (tematik) anlayışa geçmek. Ürün ve deneyim ön planda olmak üzere insanların tutkularına cevap verebilmek.

Yaş, cinsiyet, yaşadığı ülke gibi demografik yaklaşım yerine davranış, ilgi alanı gibi psikografik yaklaşımı tercih etmek. Potansiyel ziyaretçileri değerleri, arzuları, ilgileri ve yaşam tarzı seçeneklerine göre gruplandırmak.

Potansiyel ziyaretçilerin bireysel davranışlarını öğrenecek şekilde araştırma tekniğini değiştirmek. Nelere önem veriyorlar? Olumlu bir deneyim nasıl yaşatılabilir?

Rapor, herkese uyan genel bir pazarlama anlayışının daha fazla değer yaratmayacağını ileri sürüyor. Onun yerine belli grupları motive edecek şekilde ilgi alanlarını merkeze alan özel bir pazarlama anlayışının tüm turizm paydaşları için daha fazla değer yaratacağını savunuyor.

—O—

Muhterem İlgüner’in, “Değişmeyen turizmin sonu” başlıklı köşe yazısının tamamını okumak için yıklayınız.