17 Mayıs sonrası vatandaşı neler bekliyor?

Last Updated on 12 Mayıs 2021 by Yaşar Çelik

Önümüzdeki iki gün içerisinde alınacak, 17 günlük tam kapanmanın sonuçlarını göreceğimiz kararlarda; vaka sayısının en fazla 10 bin olması belirleyici olacak. Oranlar böyle olduğu takdirde kademeli açılmaya geçilecek. Peki vatandaşı bu süreçte neler bekliyor?

İlk olarak küçük işletmeler açılacak, yüz yüze eğitim başlayacak. Düğün ve taziyeler ise bekleyecek…

Vakalarda istenen gerileme yaşansa da 17 Mayıs’tan sonra alınacak kararlara bağlı olarak, bu kazanç kaybedilebilir. Bu nedenle de “kademeli açılma, sıkı denetim ve yoğun aşılamanın” önemine vurgu yapılıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, virüsün üreme katsayısına göre yapılan modellemelere göre, 17 Mayıs’ta 9-10 bin arası vaka olacak. Can kaybında yüzde 13, ağır hasta sayısında ise yüzde 3 azalma saptandı. Testlerin pozitiflik oranında son üç ayın en düşük seviyesine ulaşılarak yüzde 8’in altına indiği bilgisi paylaşılıyor. İstanbul’da vaka sayısında yüzde 34, yatan hasta sayısında yüzde 24, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında ise yüzde 21 oranında haftalık azalma olduğu kaydediliyor.

14-15 Mayıs’ta yeniden masaya yatırılacak olan bu verilerin değerlendirilmesinde “pozitiflik oranı, yayılma hızı, hastane kapasiteleri” dikkate alınacak.

Her şey bir anda açılmayacak

Yetkililerden ise konuyla ilgili şu uyarılar yapıldı:

“Önümüzdeki haftanın cuma ve cumartesi gününde çıkacak rakamlarda, kısıtlamaların etkisini daha net göreceğiz. Çünkü bir tedbir alındığında bunun etkisi 12-14 gün sonra ortaya çıkıyor. Ama 17 Mayıs’tan itibaren her şey bir anda açılmayacak. Kademeli açılışın arasına birer hafta koymak gerekir. Önce küçük işletmeler, daha sonra eğitim veren ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar, bir de üniversitelerin yüz yüze eğitim veren tıp gibi bölümlerindeki sınıfların derslerinin başlaması gerekir. Onun için vaka sayılarının binlere düşmesini beklemek doğru değil. Yoğun aşılamayla Haziran ayını geçirirsek, yazın rahat edebiliriz.”