Rusya Ukrayna’ya saldırırsa asıl sıkıntıyı Türkiye yaşar

Last Updated on 27 Ocak 2022 by Turizm Günlüğü

Rusya, Ukrayna’yı işgal ederse asıl sıkıntıyı Avrupa değil, Türkiye yaşar…

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Kerim Ülker, bugünkü köşe yazısında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı olası sıkıntıları mercek altına aldı.

Ekonomi alanında Türkiye’yi bekleyen tehlikeleri Türk Ukrayna İş Adamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan ile konuşan Kerim Ülker, bu görüşmenin detaylarına köşe yazısında yer verdi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Ukrayna İş Adamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan, “Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 30’unun Rusya ve Ukrayna’dan geldiğine” dikkat çekti.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker’in Burak Pehlivan ile görüşmesinde öne çıkan ve turizmle ilgili olan satırlar şu şekilde:

“GIDANIN YÜZDE 40’I, TURİSTLERİN YÜZDE 30’U İKİ ÜLKEDEN”

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin kaybedeninin Türkiye olacağını dile getiren Pehlivan, “Türk müteahhitleri geçen yıl yurtdışında 29,3 milyar dolarlık proje aldı. Bunun yarısını Ukrayna ve Rusya karşıladı. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 30’u yine bu iki ülkeden. Türkiye’nin gıda tedarikinde en önemli ülkeler Rusya ve Ukrayna. İthalatımızın yüzde 40’ını Rusya ve Ukrayna karşılıyor. Bir anlamda savaş, turizmden gıdaya hemen hemen her sektörde Türkiye’yi olumsuz etkileyecek” diyor.

“PANDEMİDE UKRAYNALI TURİST TÜRKİYE TURİZMİNİN KURTARICISI OLDU”

Turizmde Ukrayna en önemli partnerlerden. Rusya’nın uçuş yasağı aldığı süreçte Ukrayna can suyu oldu. Pehlivan, “Pandemi sürecinde Türkiye’ye yönelik turist artışı sağlayan tek ülke Ukrayna oldu. 2021’de 2 milyonu aşkın Ukraynalı turist Türkiye’ye geldi. Birçok otel ve turizm tesisini kurtaran, binlerce çalışanın işini kaybetmemesini sağlayan Ukraynalı turistlerdi.

—O—

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.