Bu yıl Arap turist gelecek mi?

Last Updated on 15 Nisan 2022 by Turizm Günlüğü

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Osman Şişko, “Bu yıl Arap turist gelecek mi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşte ayrıntılar…

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Osman Şişko, özellikle Doğu Karadeniz illeri ve Trabzon için turizmde önemli yere sahip Arap turistlerin, özellikle de Suudi Arabistanlı turistlerin bu yıl bölgeye turistlerin gelip – gelmeyeceğini irdeledi.

Suudi Arabistanlı turistlerin Doğu Karadeniz için büyük öneme sahip olduğunu hatırlatan Osman Şişko, buna karşın bölge turizminin tek bir pazara da bağımlı olmasını da eleştirdi.

Osman Şişko, yazısının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Oluşturulan turizm politikasını sağlıklı bir şekilde hayata geçirince ne Suudilerin gelişini dert ederiz ne de bu sene turizmin nasıl geçeceğini düşünürüz”

İşte Osman Şişko’nun “Bu yıl Arap turist gelecek mi?” başlıklı yazısının öne çıkan kısımları:

… Doğu Karadeniz Bölgesi, Ramazan Bayramı sonrası için turizmde ciddi bir hareketlilik bekliyor. Havayolu şirketleri ve turizm acentelerinin bağlantıları şimdiden buna işaret ediyor.

Ama akıllardaki esas soru şu: “Bu yıl Arap turist gelecek mi?”

Bu soru bölgede nereye gitsek karşımıza çıkıyor. Sorular net. Herkes aynı şeyleri merak ediyor. Suudi kapısı açılacak mı? Bu sene Arap turist gelecek mi?

Pandemi sonrası yaşam, ekonomik zorluklar ile savaşın getirdiği darboğazla Doğu Karadeniz Bölgesi kaderini turizme bağlamış durumda.

Arap Yarımadası’ndan charter seferleri ile Ürdün, Mısır, Kuveyt, Katar gibi birçok ülkeden gelen turistlerinin bölgeyi uzun zamandır ziyaret etmesine rağmen esas umut Suudi Arabistan’dan gelecek turistlere bağlanmış durumda.

Çünkü Suudi Arabistan vatandaşları ekonomik olarak diğer Araplara göre daha zengin daha kalabalık geliyorlar ve daha çok harcama yapıyorlar. 34 milyon nüfusu ile Suudi Arabistan en kalabalık Arap ülkelerinden biri. Ayrıca Suudi Arabistan hükümeti vatandaşlarına her yıl tatil için 10 bin dolar veriyor.

Arap Yarımadası’ndan Ramazan Bayramı sonrası rezervasyonlar başlasa da an itibari ile Suudi turistlerle ilgili net bir durum görünmüyor.

Net olan Suudi Arabistan’da birçok ülkeye kısıtlamalar kalkmasına rağmen Türkiye’nin yasaklı ülkeler arasından çıkarılmadığıdır…

… Bölge olarak sahip olduğumuz turizm alt yapısının farkına bir an önce varılarak yeni bir politika oluşturulmalı. Bu potansiyel doğru şekilde doğru pazar ve pazarlama teknikleri ile doğru kitleye pazarlanmalı.

Özelikle Trabzon, Rize, Artvin ve ilçelerindeki doğal güzellikler, yerli ve yabancı ziyaretçilerin oldukça fazla ilgisini çekiyor. Oluşturulan turizm politikasını sağlıklı bir şekilde hayata geçirince ne Suudilerin gelişini dert ederiz ne de bu sene turizmin nasıl geçeceğini düşünürüz.

Dünya çapında olağan dışı bir gelişme olmadığı taktirde her yıl planlı bir şekilde yürüyen ve bölgemiz ve ülkemizin kalkınmasına büyük fayda sağlayan tıkır tıkır işleyen bir gelir kaynağı elde edilmiş olur.

—O—

Osman Şişko’nun “Bu yıl Arap turist gelecek mi?” başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız.