Kripto para piyasasına adım atmadan önce bilmeniz gerekenler

Bitcoin. Crypto
Yatırım için bir kripto para birimi seçerken Cryptorobo uygulaması size yardımcı olacaktır.

Last Updated on 20 Haziran 2022 by Yaşar Çelik

Kripto para dünyasının yükselişe geçmesine sebep olan finansal özgürlük fikri, merkezi bir yönetim tarafından kontrol edilmeden harcama ve yatırım yapma olanağı sunarken içeriğinde pek çok tuzak da barındırmaktadır. Fakat temel bazı kural ve sinyalleri önceden görerek, bu yeni dijital dünyanın keyfini çıkarmak ve fayda sağlamak düşünüldüğü kadar da zor değildir.

Bu nedenle bu yazımızda bu pazarda yeni olanların, meraklılarının veya az da olsa aşinalığı olanların göz önünde bulundurmasının yararlı olacağı temel unsurları derledik.

İşte her kripto yatırımcının pazara girmeden önce bilmesi gerekenler…

1. Yatırım yapma ve para kazanma fikri her ne kadar cazip görünse de, bu platformlara somut adımlar atmadan önce, kripto paraları alma, satma ve değiştirme mekanizmalarını iyi anlayın. Bu piyasanın doğruluk ve kazanç getiren unsurlarının sadece zamanlamadan kaynaklı olarak bile nasıl büyük bir hızla değişkenlik gösterdiğini fark etmiş olmalısınız. Ve esas olarak ele alındığında kripto yatırımlar veya faaliyetlerin geneli, tek seferlik yapılan eylemler değildir ve sürekli takip ve aktivite gerektirebilir. Bu nedenle sürekli araştırma ve piyasaya dair bilgilerin güncel tutulması kripto para piyasasında başarının temel anahtardır. Yatırım için bir kripto para birimi seçerken Cryptorobo uygulaması size yardımcı olacaktır.

2. Çeşitlendirilmiş bir portföy, uzun süreli başarının anahtarıdır ve tüm varlığın tek bir noktada toplanmasına kıyasla farklı platformlarda aktif bulunmak her zaman için kayıp riskinizi dramatik oranlarda düşürür.

3. Makul bir süre boyunca kesinlikle hiç bir şey satın almayın. Burada bahsettiğimiz şey esas olarak her ne kadar ilk maddeye dahil olsa da, esas kastedilen belli bir sürenin de gözleme ayrılmasıdır. Örneğin; birinci madde de bahsettiğimiz gibi araştırmaları yapmış ve temel öngörülere sahip olmuş olabilirsiniz. Kendinizi bu noktada hazır hissetseniz dahi zihninizde ilk yatırımınızın provasına yer vererek kafanızda bunun kararını verin fakat aksiyona geçmeyin. Bu noktada yatırım yapmak istediğiniz aracı ve öngörülerinizi bir yere yazılı olarak not edebilirsiniz. Bir kaç haftalık bir süre sonunda o kararınızı değerlendirin ve o zaman diliminde aksiyon almış olsanız bunun size şu anda ne gibi getirileri ve götürüleri olacağını düşünün. Bu size atacağınız olası somut adımların sonuçları konusunda az da olsa bilgi verecektir. Gerçekleşmesi durumunda zararlı çıkacağınız bir durum ise, hataların veya gözden kaçırdığınız faktörlerin analizini yapmanıza da olanak tanıyacaktır.

4. Zamanlama bazen her şeydir! Eğer piyasaları biraz olsun gözlemleme şansınız olduysa, yatırımcılara kazandıran ve kaybettiren kripto paraların aynı olduğunu, aradaki farkın yalnızca zamanlama olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Elbetteki bir stabil coinden bahsetmiyorsak ileriye dair kesin öngörülerde bulunmak her zaman kolay ve sağlıklı olmayabilir. Fakat gelişmelerle bilgilerinizi güncel tutarak ve doğru zamanda doğru kararlarla doğru hamleler yaparak piyasada kazançlı adımlar atabilirsiniz.

5. Kesinlikle kaybedebileceğinizden daha fazlası ile yatırım yapmayın. Kripto para dünyası her daim içeriğinde risk barındırır. Bunu aklınızda bulundurun ve yüzde yüz kazanç kararı gibi bir düşüncenin gerçekçi olmadığının farkında olarak hareket edin. Kripto pazarında yatırdığınız fonlar, tüm yaşam masrafları ele alındıktan sonra kalanlardan çıkmalı ve acil durumlar için biraz ekstra bir kenara bırakıldıktan sonra kalanla oluşturulmalıdır. En kötü ihtimalle kayıp olması durumunda kazanca geçmek elbette mümkündür fakat kaybedilenleri yeniden kazanmak için yıllar gerekebileceğini unutmamalısınız.

6. Motivasyonunuz hızlı para kazanmak ise, bunun imkansız olduğunu söylemiyoruz ama ne yazık ki bu yola teşvik etmek üzere anlatılan çoğu hikayenin tasarlanan dolandırıcılık ve tuzaklar olduğunu unutmamalısınız. Bitcoin’in 50.000 dolara ulaşması on yıl sürmüştü ve yol hem pürüzsüz hem de neredeyse garantili bir durumdaydı. En azından rakipleri yoktu dersek mesajı daha iyi verebiliriz. Maalesef bugün aynı şeyi diğer kripto para piyasaları için söylemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Bu başarı, günümüz çağında, yalnızca bilinçli ve kararlı hodler ile uzun süreli hayatta kalmayı amaçlayanlar için geçerli olacaktır.