Mehmet Nane: Sektör 2023’te kâra geçecek

Mehmet T. Nane
Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane

Last Updated on 28 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

Havacılığın 650 milyar dolarlık borç taşıdığına işaret eden IATA Başkanı Mehmet Nane, sektörünün gelecek yıl kara geçeceğini öne sürdü. Mehmet Nane sektör

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, havacılık sektörünün bilançosundaki 650 milyar dolarlık borç ile mücadele edebilmesinin yolunun sektörünün tüm unsurları ile birleşmesinden geçtiğini söyledi.    Mehmet Nane sektör

Nane, küresel iş dünyasının hızla değiştiğine dikkat çekerek “Enflasyon yükseliyor ve küresel ekonomik daralma bekleniyor. Dünya Bankası, enerji fiyatlarının 2021’e göre yüzde 50 artacağını öngörüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, tüm dünyayı Soğuk Savaş’tan bu yana görülen en büyük coğrafik bölünme ile karşı karşıya bırakıyor. Havacılık sektörü ise bilançosundaki 650 milyar dolarlık borç ile mücadele ediyor. Bununla mücadele etmenin yöntemi ise havacılık sektörünün tüm unsurları ile birleşmesinden geçiyor” diye konuştu.

MEHMET NANE: SEKTÖR 2023’TE KÂRA GEÇECEK

Dünya Gazetesi’nden Bestenigar Kara’nın haberine göre Nane; havacılık sektörünün 2050 yılında kadar sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için yeni teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sektörün söz konusu hedefe ulaşmasının yüzde 65’inin Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarından (SAF) geçtiğini söyleyen Nane, “Ancak bunu da çoğunlukla bir temel gıda maddesi olan tahıldan elde ediyoruz. Temel konu tahılı gıda olarak kullanan az gelişmiş ülkelerden alıp, sektöre mi kaydıracağız? Havacılığın geleceği için bu konuya birleşerek çözüm bulmamız gerekiyor” dedi.

Havacılık sektöründe pandemi sonrası yeniden canlanmaya dikkat çeken Nane, IATA verilerine göre sektörün 2021 yılında 42 milyar dolarlık kayıp yaşadığını ve zararın bu yıl 9,7 milyar dolara inmesinin beklendiğini vurguladı. IATA Başkanı, sektörünün gelecek yıl kara geçeceğini de sözlerine ekledi.