Mir için alternatif arayışı sürüyor

İş Bankası, Rus turistler arasında popüler olan Mir ödeme sistemini askıya aldı.
Rus turistler arasında popüler olan Mir kart için alternatif arayışı sürüyor

Last Updated on 5 Ekim 2022 by Turizm Günlüğü

Rusya ve Türkiye’nin Mir için alternatif arayışı sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Türk bankacılık sistemine baskısının ardından kullanımı yasaklanan MİR ödeme sistemine alternatif olarak Türkiye’de Türk ödeme sistemi TROY’un kullanılması gündemde.

Aydınlık Gazetesi’nin ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Moskova ve Ankara Merkez Bankaları, Mir Rus ödeme sistemine alternatif olarak, Türk ödeme sistemi Troy’u kullanma olasılığını tartışıyorlar.

Mir kartlarının yasaklanmasıyla birlikte Türkiye’nin yerli ödeme sistemi TROY’u yaygınlaştırmak için eline bir fırsat geçmiş oldu.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2016 yılında hizmete alınan Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY logolu Mart 2022 verilerine göre dolaşımda 12 milyondan fazla kart var.

Sistemin pazar payı ise yüzde 4’ün üzerinde.

Her iki ülke merkez bankalarının anlaşması durumundan Rus vatandaşlarının TROY logolu kartları nasıl temin edip kullanacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Aydınlık Gazetesi’nin atıfta bulunduğu kaynaklar, tarafların TROY sisteminin kullanımı konusunda “ilerleme kaydettiğini” söylüyor. Rusya Federasyonu Merkez Bankası’nın onayı ile ABD yaptırımlarına tabi olmayan Rus bankalarının TROY’u kabul etmesi veya Rusya’da faaliyet gösteren Türk bankalarında hesap açması ve TROY ile entegre bir kart alması halinde, Rus turistler Türkiye’de bu kartlarla alışveriş yapabilirler” ifadeleri kullanılmış.

Ayrıca Rus turistlerin konaklama ve ulaşım için ülkelerinden çevrimiçi bir sistem aracılığıyla ödeme yapabilecekleri bir model de düşünülüyor.

Bu şemanın detayları verilmemiş.

Uzmanlar ayrıca TROY ile MİR ödeme sistemlerinin ortak kullanmanın mümkün olduğunu da göz ardı etmiyor.      Mir için alternatif arayışı sürüyor