Seyahat planlamasında süre 1 aydan 6 aya çıktı

Last Updated on 2 Kasım 2022 by Turizm Günlüğü

Rezervasyon alışkanlıkları pandemi öncesine dönüyor. Son 2 yıldır tatil planlarını 1 ay önceden yapan turistler, rezervasyon taleplerini 6 ay önceden oluşturuyor.

Turizmde son dakika rezervasyon süresi bitti, planlama ve rezervasyon süresi 6 aya çıktı.

Pandemi kısıtlamaları olmadan geçen ilk turizm sezonunda son dakika satışlarla turist sayısı yükseldi. Şimdi ise rezervasyon alışkanlıkları eskiye dönüyor.

Son 2 yıldır tatil planlarını 1 ay evvelden yapan turistler, rezervasyon taleplerini 6 ay önceden yapmaya başladı. Turizm sektörü pandemiden önceki gibi önlerini görebilmeye başladıklarını belirtiyor. Biletler 3-6 ay önceden alınıyor.

Pandemiyle birlikte planları beklenmedik şekilde birçok kez iptal olan seyahat severler, yeni alışkanlıklar edinmişti. Uçak bileti satın almaları çoğunlukla uçuşa bir hafta-15 gün kala yapılırken, şimdilerde kampanyalarında etkisiyle eski haline döndü. Uçak bileti satın almaları, uçuşa 3-6 aya kala yapılmaya başladı.

Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’nın haberine göre; Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin 2022’ye iyi başlayan ve sonrasında da yükselişini sürdüren turizm sektörünün yaz dönemini de yüksek doluluklarla kapattığını belirtti.

Eresin, “Temmuz ve Ağustos ayları çok yoğun geçti. Eylül ayında da grafikler yukarıdaydı. İstanbul’un hem ağustos ayında hem de sekiz aylık dönemde doluluk ve oda başı gelir ortalaması, Avrupa destinasyonları ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor” dedi.

Yılın son çeyreğinde de buna benzer rakamların devam etmesini öngördüklerini kaydeden Eresin, “Bu yükseliş trendinin 2022 yılı genelinde sektörü, 2019’un, yani pandemi öncesi dönemin üzerine taşıyacağını umuyoruz. 2023’te her şey böyle devam ederse, Türkiye turizmde yıla çok şanslı başlayacak. Eski yıllarda olduğu gibi yeniden bir sonraki yıl için, 2023 için rezervasyonlar almaya başladık. Pandemi dönemindeki fedakarlıklarımızın karşılığını 2023’te çok parlak şekilde alabilmeyi umuyoruz” diye konuştu.

“COVID ZAMANI SON 1 HAFTA KALA REZERVASYONLAR ALINIYORDU”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 16. Oteller Komitesi ve Levni Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, “COVID-19’un ertelenen talep etkisiyle Eylül – Ekim – Kasım – Aralık da çok iyi geçecek gibi duruyor. Şu anda Ekim ayı İstanbul otel dolulukları yüzde 90 ortalamaları yakaladı. COVID zamanı son 1 hafta kala rezervasyonlar alınıyordu. Şimdi ise 6 ay sonrasına rezervasyon yapılıyor” dedi.