“Her şey dahili kaldırmak gibi bir hayalin peşinden koşamayız”

Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü ve AKTOB Yönetim Kurulu üyesi Zafer Alkaya

Last Updated on 16 Aralık 2022 by Turizm Günlüğü

Zafer Alkaya: Her şey dahili kaldırmak gibi bir hayalin peşinden koşamayız

Türkiye’nin Akdeniz çanağında en iyi hizmet veren ülke olduğunu ancak kişi başı gelire odaklanılması gerektiğini belirten Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü ve AKTOB (Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Yönetim Kurulu üyesi Zafer Alkaya, “Doluluk bizi istediğimiz yere götürmeyecektir. Sadece doluluk üzerinden hesaplar yapmanın yanlış olduğunu 2022 yılında gördük. Amacımız hak ettiğimiz, doğru fiyatlarla pazarlama yapmak” dedi.

Turizm sektörü için her pazarın ana pazar olduğunu vurgulayan Alkaya, “2022’de yaklaşık 65 ülkeden insan gelmiş görünüyor. Bu çok önemli. Her şey dahilden vazgeçme lüksümüz yok. Adeta ürün ve hizmet yağdırıyoruz, insanlar da bundan son derece memnun. Antalya olarak doğru fiyatı bulmamız gerekiyor, doğru fiyat hizmet kalitemizin hak ettiği fiyat ne ise o. Akdeniz çanağında hizmet ve ürün kalitesinde herkesin önündeyiz. Avrupalı turist de bunun farkında” dedi.

YÜKSELEN DEĞER İNGİLTERE

“2022 yılında 2.9 milyon Rus turist geldi, bizim hedefimiz 5 milyonu geçmekti. Kriz gelenleri durdurmadı ama olumsuz etkiledi. Almanya’dan ise 2.8 milyon turist geldi. Üçüncü pazar, yükselen değer İngiltere oldu. Dördüncü sırada ise Polonya yer aldı” diyen ve İsrailli turistlerin de 2022’ye damgasını vuran ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Alkaya, Kasım ayı itibarıyla Antalya’nın 13 milyon turisti aştığını belirtti.

“HER ŞEY DAHİLİ KALDIRMAK GİBİ BİR HAYALİN PEŞİNDEN KOŞAMAYIZ”

Hürriyet Gazetesi’nin Ekonomi Servisi’nin haberine göre Zafer Alkaya, otel maliyetlerinin en önemli sorunlardan biri olduğunu yeme-içme ve enerji maliyetlerinin ciddi bir yükseliş gösterdiğini kaydederek şunları söyledi: “Türkiye’de iç pazarda Bodrum otellerinde yüzde 236’lık artış oldu. Balıkesir otellerinde yüzde 115 artış görüldü. Türkiye genelinde ise artış yüzde 145 oldu. İç pazarda ise en önemli konunun erken rezervasyon olduğunu düşünüyoruz. Yerli turist bu avantajı kullanması gerekiyor. Yüzde 25 ile 50’ye kadar fiyat artışı olacak 2023’te. Konaklama vergisiyle ilgili birtakım detayların netleşmesi gerekiyor; bu bütün dünyada alınan bir vergi. Her şey dahil, bir tabu değil, korkmadan farklı şekillerini konuşabiliriz. Her şey dahili kaldırmak gibi bir hayalin peşinden koşamayız, Türkiye’nin tercih sebeplerinden biridir ama üzerinde nitelik, tarz ve çeşitliliği anlamında çalışmalar yapabiliriz.”