İstanbul’dan yeni bir rekor geliyor

İstanbul’dan yeni rekor
İstanbul

Last Updated on 30 Aralık 2022 by Turizm Günlüğü

İstanbul’dan bir yeni rekor: İstanbul’a gelen yabancı turist sayısında 2022’de yeni bir rekor geliyor.

İstanbul turizmi yıl bitmeden yeni bir rekora imza atıyor. İstanbul, Türkiye’de turizm sektörünün rekorlar yılı olarak kayıtlara geçen ve pandemi öncesi en iyi turist ile turizm gelirini getiren 2019 yılını geçmeye hazırlanıyor.

11 aylık dönemde İstanbul’u ziyaret eden turist sayısı 14 milyon 715 bin seviyesine geldi. Bu sayı 2019’un tamamında ise 14 milyon 906 bin olarak gerçekleşmişti.

İstanbul bu sayede 2019 rekorunu geçerken, 15 milyonu aşma hedefini de yakalamış olacak.                            İstanbul’dan yeni bir rekor

Aralık ayı için veriler oluşmasa da gelen ilk bilgiler yoğun turist trafiğinin devam ettiğini gösteriyor. Yıl sonu verileri açıklandığında İstanbul’un 16 milyona yakın yabancı turist ağırlayarak kendi rekorunu ileri bir seviyeye taşıyacağı tahmin ediliyor.

KASIM AYININ EN İYİSİ

Aynı zamanda İstanbul Kasım ayında 1 milyon 342 bin turist ağırlayarak bugüne kadarki Kasım ayları içinde en çok turist sayısına da ulaşmış oldu.

Milliyet Gazetesi’nden Duygu Erdoğan’ın aktardığı İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre; İstanbul’daki sınır kapıları olan İstanbul, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Haydarpaşa, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Ambarlı ve Karaköy limanlarından 2022 yılı Kasım ayında giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı 1 milyon 341 bin 948 ile 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 34.51 artış sağladı.

2022 Kasım döneminde havayolu ile giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı 2021’in aynı dönemine göre yüzde 33.33 oranında artarak 1 milyon 323 bin 271 ziyaretçi olarak gerçekleşti.

Denizyolu ile geliş ise 18 bin 677 ziyaretçi ile yüzde 261.54 oranında artış gösterdi. Havayolu ile giriş yapan yabancıların yüzde 71.42’si İstanbul Havalimanı’nı, yüzde 27.08’i Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullandı.

PANDEMİ YARASINI KAPATTI

Türkiye 2022’yi 50 milyon turist, 44 milyar turizm geliri hedefini aşarak kapatmak istiyor. Bu hedefi yaz turizminde Antalya, 12 aylık dönemde ise kültürler başkenti İstanbul destekliyor.

Daha önce 15 milyon turist hedefine 2019 yılında ulaşan Antalya, kasım sonu itibarıyla 13 milyon yabancı turist sayısını aştı; yıl sonu hedefi ise 14 milyon.

İstanbul ise pandemi kayıplarını toparlayarak kendi yeni rekorunu kırmaya hazırlanıyor. Şehirde 14.7 milyon yabancı turist ağırlanırken, Aralık ayı sonu itibarıyla 15 milyon hedefini aşarak 16 milyona ulaşması bekleniyor.

2019 yılında 14.9 milyon yabancı turist sayısı ile rekor kıran İstanbul, ardından yaşanan pandemi sürecinde 2020’de 5 milyon, 2021’de ise 9 milyon yabancı turist sayısına kadar düşmüştü. 2022’nin şehirdeki turizmde pandemi yaralarının sarıldığını ve yeni bir rekoru işaret ettiği görülüyor.

EN ÇOK TURİST ALMANYA VE RUSYA’DAN

Yıl genelinde İstanbul’u ziyaret eden yabancı ziyaretçiler içinde milliyetlerine göre Rus ve Almanların öne çıktığı görüldü.

Ziyaretçi sayılarının milliyetlere göre ele alındığı verilere göre, şehre onlarca farklı ülkeden ziyaretçi geldi.

Kasım 2022’de 194 ülkeden turistin İstanbul’a geldiği verilere yansıdı.

Mevsimsel etkilere göre değişmekle birlikte Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi grupları arasında Rusya, Almanya, İran, Suudi Arabistan, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Özbekistan, İtalya’dan gelen turistler öne çıktı.

Turistler İstanbul’un kültürel ve tarihi değerlerini görmek için şehri ziyaret ederken, alışveriş amacıyla gelenler de var. Genellikle kültür turizmi için harcama kapasitesi yüksek turistlerin seyahat ettiği görülürken, bu turistlerin artan oranda İstanbul tercihinin de öne çıktığı görülüyor.

İstanbul’u önceki yıllarda da başta Avrupalı turistler olmak üzere Amerikalıların yoğun şekilde ziyaret ettiği verilere yansımıştı. Araya giren koronavirüs pandemisi ve ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamı dengeleri değiştirse de toparlanmanın hızlandığı görülüyor.

Kaynak: Milliyet / Duygu Erdoğan