
Last Updated on 23 Şubat 2023 by Turizm Günlüğü
Depremzedeler vizeyle Almanya’ya nasıl gidebilir? Almanya depremzede vizesinde süreç nasıl işleyecek? Almanya hükümeti depremzede yakınlarını götürmek isteyen Türkiye kökenli göçmenler için vize sürecinin kolaylaştırılacağı sözü verdi. Peki kimler, hangi evrakları hazırlayacak, nasıl Almanya’ya gidecekler? İşte adım adım sürecin detayları ve depremzedelerden Almanya vizesi için istenen evraklar listesi. Almanya depremzede vizesi hakkında her şey haberimizde…
DW Türkçe’den Elmas Topçu’nun haberine göre; depremden etkilenen, evini kaybeden veya tedaviye ihtiyacı olan kişiler hızlandırılmış bir süreçle vize alıp Almanya’daki yakının yanına gidebilecek. Vize için istenen belgeler normale göre biraz daha az, ayrıca depremzedelerin başvuruları hızlıca işleme alınıyor.
Hızlandırılmış depremzede vizesi için talep edilen belgeler şöyle:
– Doldurulmuş vize başvuru formu
– Geçerli pasaport (geçici pasaport da kabul ediliyor)
– Almanya’da kalınacak sürede geçerli olan bir sağlık sigortası
– Biyometrik fotoğraf
– Depremden etkilenen bölgede ikamet edildiğine dair tarihçeli yerleşim yeri bilgi raporu
– Nüfus kayıt örneği ve Almanya’daki davetçiyle akrabalık derecesini ortaya koyan ibare
– Depremle oluşan durumu kısaca özetleyen bir yazı
– Almanya’dan davetçi tarafından çıkarılmış taahhütname
Davetiye, Almanya’ya vize başvurusu için talep edilen en önemli belge
Taahhütname ya da yaygın adıyla davetiye, Almanya’ya vize başvurusu için talep edilen en önemli belge ve davetçiler sadece birinci ve ikinci derecedeki depremzede akrabalarını getirmek için hızlandırılmış vize sürecinden faydalanabiliyor.
Davetçinin sürekli oturum sahibi veya Almanya vatandaşı olması şartı da aranıyor
Almanya’daki davetçinin çıkardığı taahhütname, götüreceği yakınının her türlü maddi giderini, sağlık sigortasını, acil bakım ihtiyacı doğması halinde onun masraflarını, öngörülen ziyaret süresini aşması halinde Türkiye’ye yollanmasıyla oluşacak masraflarını üstlenmeyi garantiliyor. Dolayısıyla da bütün bunları karşılama gücünde olduğunu kanıtlarsa ancak davetiyeyi çıkartabiliyor.
Taahhütname çıkarmak için saptanan asgari gelir seviyesi Almanya’da haczedilemeyen minimum ihtiyaç seviyesi baz alınarak hesaplanıyor.
Kentten kente minimal oynama olsa da davet eden kişi tek başına yaşıyor ve Türkiye’den tek kişiyi Almanya’ya getirmek istiyorsa asgari net gelirinin aylık bin 340 euro civarında olması gerekiyor. İki kişiyi davet etmek istiyorsa bin 470, üç kişiyi davet ediyorsa bin 610, dört kişi için davetiye çıkarıyorsa aylık gelirinin en az bin 760 euro olması zaruri.
Eğer davetçiler çocuksuz bir çift ise onlardan beklenen net gelir yine davet edilen kişi sayısına bağlı olarak bin 840 ile 2 bin 430 euro arasında değişiyor.
Türkiye kökenli davetçilerin genelde çocuklu aileler olduğu hesaba katılırsa, bu grup için de durum şöyle: Kendisinin üç veya dört çocuğu olan bir çiftin Türkiye’den dört yakınını Almanya’ya götürmek üzere davetiye çıkarabilmesi için yabancı dairesinin ondan talep edeceği aylık asgari gelirinin 3 bin 610 euro civarında olması gerekiyor.
Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli kadınların istihdama katılımının Almanlara göre düşük olduğu, ayrıca yine düşük ücret sektöründe çalışanların sayısının yüksek olduğu düşünüldüğünde davetiye çıkarmada en çok sorunun gelirde yaşanıyor olması tesadüf değil.
Bunlar dışında işsizler ile kayıt dışı çalışanların da davet için gelir seviyesini tutturması imkan dahilinde gözükmüyor. Devlet yardımıyla geçinenler zaten yurt dışından yakını için taahhütname çıkaramıyor.
Depremzedeler randevu almadan vize başvurusu yapabiliyor
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın aktardığına göre, depremzedeler randevu almadan vize başvurusu yapabiliyor ve bütün belgelerinin tam olması halinde beş gün içinde vize alabiliyor. 13 Şubat – 17 Şubat’ta 20 depremzedeye vize verildiği bildirildi.
Depremzedeler Almanya vize başvuranlarını resmi vize başvuru merkezi iDATA ofislerinden yapacaklar
iDATA, Türkiye’de İtalya ve Almanya Büyükelçilik/Konsolosluklarının vize başvuruları için resmi olarak yetkilendirdiği tek kurumdur. Bu kurum dışında kimseye itibar etmeyin. Kurumun web sitesinde depremzedeler için kabul prosedürü detaylı bir şekilde yer almaktadır.
iDATA web sitesinde yer alan “Depremzedeler için özel başvuru kabul prosedürü” şöyle;
Deprem afetinden kaynaklı olarak evsiz kalma riski olan veya tedavi sebebiyle, Almanya’daki 1. ve 2. derece Akrabalarına gitmek isteyen Türk Vatandaşları için, ikamet adresi gözetmeksizin tüm iDATA şubeleri tarafından başvurular randevusuz kabul edilecektir.
Başvuru kabulü için aşağıdaki evraklar sunulması yeterli olacaktır.
1.Başvuru Formu
2.Gerçerli veya geçici Türk Pasaportu
3.Seyahat Sağlık Sigortası
4.Biometrik Fotoğraf
5.Almanya’dan davet eden 1.ci veya 2.ci derece Akrabandan Davetiyenin aslı (İkamet Yasasının 66 ila 68. Maddeleri uyarunca taahhüt beyanı)
6.Davet eden kişinin Kimlik Fotokopisi, Pasaport Fotokopisi ve varsa Oturum Kartı Fotokopisi
7.Tarihçeli İkametgah belgesi ( Afet anında deprem bölgesinde ikamet edildiğine ilişkin)
8.Davet eden kişi ile akrabalık bağını gösteren Nüfus Kayıt Örneği
9.Acil durumu özetleyen Şahsi Dilekçe
Reşit olmayanlar için;
1.Her iki ebeveyn tarafından imza talep edilecek
2.Noter Tasdikli Muvafakatname veya tek velayet veya geçici velayet
Kişiler vize ücretinden muaf tutulacaktır. Yalnızca iDATA Koordinasyon bedeli tahsil edilecektir.
Yanı sıra Çağrı Merkezimizin çalışma saatlerini genişlettiğimizi ve hafta sonu dahil olmak üzere acil sorularınız için hizmet sunacağını bildirmek isteriz.
Güncel ve detaylı bilgi için Ankara Alman Büyükelçiliğin web sayfasını kontrol etmenizi rica ederiz. Link: için tıklayınız.
iDATA Çağrı Merkezi
Yurt dışından yapacağınız aramalarda +90 212 970 8493 no’lu Çağrı Merkezi hattımızı arayabilirsiniz.
Deprem bölgesinde ikamet etmekte olan başvuru sahipleri için Çağrı Merkezimiz hafta içi 08:30-13:00 / 13:30-20:00
Hafta sonu 10:00 – 13:00 / 13:30 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Telefon 0850 460 VIZE (0 850 460 8493)
Çalışma Saatleri Pazartesi- Cuma : 08:30-13:00 / 13:30- 17:30