İstanbul’da ilçelere göre fiyat artışları

İstanbul Esenyurt

Last Updated on 22 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Türkiye genelinde geçen yıl şubat ayında 924 bin lira olan ortalama satılık konut fiyatı Şubat 2023 sonu itibarıyla 2 milyon 146 bin lirayı aştı. Dikkat çeken yükselişin, deprem etkisiyle oluşan taleple birlikte şubatta daha görünür olduğu kaydedildi.          İstanbul’da ilçelere göre fiyat

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, konut kiralarındaki fahiş artışlar gündemde yer etmeye devam ederken, satılık konutlarda da her ay dikkat çeken artışların yıllık bazda yeni bir seviyeye taşındığı görüldü.

Artan talebe bağlı olarak satılık konutlarda ilan sitelerinde anlık fiyat yükselişleri yaşanıyor. Depremlerin de etkisiyle şubat ayı kapsamında yapılan yıllık karşılaştırmada ise satılık konut fiyatlarındaki önlenemez artış kendini gösteriyor.

Buna göre İstanbul’da Şubat 2022’de satılık konut ilanlarının ortalaması 1 milyon 302 bin iken, bu ortalama fiyat Şubat 2023’te 3 milyon 105 bin lirayı aştı. Buna göre İstanbul’da 1 yıllık fiyat artışı yüzde 156 olarak gerçekleşmiş oldu.

Türkiye genelinde ise Şubat 2022’de ortalama satılık konut fiyatı 924 bin olarak görülürken, Şubat 2023’te bu ortalama fiyat 2 milyon 146 bini aştı. Türkiye genelindeki ortalama konut fiyatı yükselişi ise yüzde 162’yi geçti.

Görsel: Milliyet

Deprem etkisi

Bu ilanları yapay zeka ile ele alan Endeksa verilerine göre, iki yıldır yaşanan satılık konut fiyatındaki artışların son aylarda ivmelenerek devam ettiği görülüyor. Yılın ilk 2 ayındaki ortalama fiyat artışı ise 350 bin lirayı geçiyor.        İstanbul’da ilçelere göre fiyat

Yüksek değer artışı yaşayan iller

Genel olarak aylık ve yıllık karşılaştırmalarda son iki yıldır İstanbul, Mersin, Antalya Muğla illerinin yüksek fiyat artışları yaşadığı görülüyor.

Ancak öncesinde EYT’lilerin talebi, devamında ise deprem etkisiyle son dönemde yıllık yüksek değer artışı yaşayan iller arasına Antalya ile birlikte Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova girdi. İstanbul yakınında hem ulaşımı kolay, hem de daha düşük katlı yerleşim arayanların seçimiyle bu alanlarda fiyat artışlarının da oldukça hızlı olduğu verilere kaydedildi.