Turizmci AyiÅ, savaÅın sektöre aÄır darbe vurduÄunu belirterek, rezervasyon iptallerinin %95âe ulaÅtıÄını ve yaz sezonunun fiilen sona erdiÄini söyledi. Oteller boÅ kaldı, umutlar baÅka bahara ertelendi.
İSTANBUL (AA) – TARIK ABDULAZİZ – İsrailâin 13-24 Haziranâda İranâa yönelik düzenlediÄi ve ABDânin de destek verdiÄi yoÄun saldırılar, Arap ülkelerinde ekonomik dengeleri sarstı.
İsrail, 13 Haziranâda ABD desteÄiyle İranâdaki askeri, nükleer ve sivil hedeflere kapsamlı bir saldırı baÅlattı. İran da balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla İsrailâin askeri ve istihbarat tesislerine karÅılık verdi. 12 gün süren çatıÅma sürecinde enerji, yatırım, turizm ve mali piyasalarda dalgalanmalar yaÅanırken, stratejik olarak Körfezâdeki güvenlik ve tedarik zinciri de tehdit altına girdi.
ÃatıÅmaların ardından 24 Haziranâda ABD BaÅkanı Donald Trump, Tel Aviv ile Tahran arasında ateÅkes ilan edildiÄini duyurdu.
– Körfez ülkelerinde petrol gelirleri dalgalandı
Uluslararası petrol ve enerji uzmanı Dr. Memduh Selame, AA muhabirine yaptıÄı açıklamada, Körfez ülkelerinin petrol fiyatlarındaki artıÅtan geçici olarak fayda saÄladıÄını, ancak bu kazançların ateÅkesin ilan edilmesiyle birlikte azalmaya baÅladıÄını belirtti.
Selame, Körfez ülkelerinin bütçelerinin çoÄunlukla Brent tipi petrol için varil baÅına 85 ila 95 dolar arasında deÄiÅen referans fiyatlara dayandıÄını ifade ederek, “Mevcut fiyatlar bu seviyelerin oldukça altında, bu da baÅta Suudi Arabistan olmak üzere bu ülkeleri harcamalarını karÅılamakta zor durumda bırakıyor.” dedi.
Ãinâin Körfez ülkelerinin petrol gelirlerini belirlemede kilit rol oynadıÄını belirten Selame, “Ãin, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve Körfez ham petrolüne olan talebin ana kaynaÄıdır.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Körfez ülkelerinin tek bir çıkıŠnoktasına (Hürmüz BoÄazı) baÄımlılıktan kaçınma arayıÅları hakkında ise Selame, Hürmüz BoÄazıânın, Endonezya, Malezya ve Tayland arasındaki Malakka BoÄazıândan sonra dünyanın en önemli ikinci petrol geçiÅ noktası olduÄunu söyleyerek, Körfez ülkelerinin boÄaza baÄımlılıÄının “on yıllarca süreceÄini, hatta sonsuza dek devam edebileceÄini” vurguladı.
Suudi Arabistanâın, doÄudaki petrol sahalarından Kızıldeniz kıyısındaki Yenbu Limanıâna günlük 2 ila 4 milyon varil kapasiteyle petrol taÅıyan bir boru hattına sahip olduÄunu belirten Selame, bu hattın, Hürmüz BoÄazı kapansa bile ülkenin petrol üretiminin yaklaÅık yarısını ihraç etmesini mümkün kıldıÄını aktardı.
BirleÅik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ise Abu Dabiâden Fuceyre Limanıâna uzanan ve günlük 1.8 milyon varil kapasiteye sahip bir boru hattı kullandıÄını ifade etti.
Selame, “Bu alternatifler, Hürmüz BoÄazı üzerinden geçen petrol miktarını günlük 20 milyon varilden 14.5 milyon varile düÅürebilir; ancak boÄaza olan tam baÄımlılıÄı ortadan kaldırmaz.” deÄerlendirmesinde bulundu.
– “Hürmüzâe BaÄımlılık”
“VT Markets” Åirketinin baÅ piyasa stratejisti olan ekonomist Nayil el-Cevabire, İsrail-İran savaÅının Körfez ekonomileri üzerinde, özellikle de finans piyasalarında doÄrudan etkiler bıraktıÄını söyledi.
İsrail-İran savaÅıyla birlikte Körfez ekonomilerinin, özellikle de finans piyasalarının doÄrudan etkilendiÄini belirten Cevabire, İran ile İsrail arasında karÅılıklı gerçekleÅen saldırıların, küresel endiÅelerle birleÅerek Körfez borsalarında belirgin satıŠdalgalarına yol açtıÄını belirtti.
Cevabire, Hürmüz BoÄazıândan petrol akıÅının kesintiye uÄramaması ve boÄazın kapatılmamasının, bölgedeki pek çok petrol ülkesinin can damarı olması açısından endiÅeleri yatıÅtırmada önemli rol oynadıÄını ifade etti.
İran, Kuveyt, Irak ve Katar gibi ülkelerin petrol ihracatlarında Hürmüz BoÄazıâna neredeyse tamamen baÄımlı olduklarına dikkat çeken Cevabire, “Bu da demektir ki, olası bir kesinti durumunda en çok zarar görecek olanlar bu ülkeler olacaktır” dedi. İsrailâin İranâa yönelik saldırıları sırasında Tahran yönetimi, boÄazı kapatma tehdidinde bulundu.
Hürmüz BoÄazı, kuzeyde İran ile, güneyde BAE ve Umman arasında yer alıyor. Bu stratejik geçit, kuzeyde Basra Körfeziâni, güneyde Umman Körfezi ve Arap Deniziâne baÄlıyor.
Dünya genelinde deniz yoluyla taÅınan petrolün yaklaÅık yüzde 40âı, sıvılaÅtırılmıŠdoÄalgazın yüzde 20âsi ve temel tüketim mallarının yüzde 22âsi bu boÄazdan geçiyor.
– Saldırlar, Ãrdün’de enerji ve turizmi etkiledi
Ãrdünlü ekonomi uzmanı Hüsam AyiÅ, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının Ãrdün ekonomisini özellikle enerji sektöründe olumsuz etkilediÄini belirtti.
AyiÅ, İsrail’den gelen doÄalgazın kesilmesiyle, Ãrdün’ün elektrik üretiminde daha pahalı alternatifler olan aÄır yakıt ve mazota yönelmek zorunda kaldıÄını ifade etti.
YaÅanan geliÅmelerin, ülkenin enerji güvenliÄi stratejisini yeniden gözden geçirmesini ve daha istikrarlı gaz kaynakları bulmasını zorunlu kıldıÄını söyleyerek, petrol ve gaz için stratejik stokun bir buçuk aydan en az üç-dört aya çıkarılması gerektiÄini, gıda güvenliÄini saÄlamak için temel ürünlerde makul bir yerli üretim kapasitesine ulaÅmanın önemini vurguladı.
AyiÅ, Ãrdünâün İsrail ile 2016âda imzaladıÄı ve 2020âde devreye giren 15 yıllık gaz anlaÅmasının, son saldırılar nedeniyle İsrail tarafından tek taraflı olarak askıya alındıÄını hatırlattı.
Turizm sektörünün de ciddi zarar gördüÄünü belirten AyiÅ, savaÅ nedeniyle rezervasyon iptallerinin yüzde 95âe ulaÅtıÄını, bu durumun yaz sezonunu baÅlamadan bitirdiÄini söyledi. Oysa 2025âin ilk beÅ ayında turizm gelirlerinde yüzde 15,7 oranında artıÅ, turist sayısında ise yüzde 20,6âlık bir büyüme kaydedilmiÅti.
Ekonomik toparlanma için ateÅkesin kalıcılıÄı ve hükümetin alacaÄı teÅvik edici önlemlerin belirleyici olacaÄını belirten AyiÅ, saldırıların genel olarak Ãrdün ekonomisinin ivmesini yavaÅlattıÄını ifade etti.
Mısırlı ekonomist Abdunnebi Abdulmuttalib ise ülkesine iliÅkin yaptıÄı deÄerlendirmede, İsrailâin İranâa saldırılarının Mısırâda bazı temel ürünlerin fiyatlarında yüzde 2 ila yüzde 10 oranında artıÅa yol açtıÄını ve bu durumun kamu maliyesini zorladıÄını belirtti.
İsrail gazının kesilmesiyle Mısırâda elektrik üretiminde yeniden “yük azaltımı” senaryosunun gündeme geldiÄini ve bunun daha önce yıllık 4 milyar dolarlık kayba yol açtıÄını belirten Abdulmuttalib, savaÅ döneminde dolar kuru 51 cüneyhi geçerken, Merkez Bankası döviz transferlerine sınırlama getirdiÄini, ateÅkes sonrası ise 50 cüneyhin altına gerilediÄini aktardı.
Abdulmuttalib, 15 Haziranâda Mısır borsası sert düÅüŠyaÅasa da sonraki günlerde istikrarı saÄlandıÄını ve yabancı yatırımcı çıkıÅının sınırlı kaldıÄını kaydetti.