İSTANBUL (AA) – İstanbul Valisi Davut Gül, 2025 yılının ilk 6 ayına ilişkin emniyet verilerini paylaşarak, kentte güvenlik ve asayiş alanında kaydedilen gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Terörden narkotiğe, trafikten siber suçlara kadar geniş bir yelpazede yürütülen çalışmaların sonuçlarını açıklayan Gül, bazı suç türlerinde azalma, bazılarında ise operasyonel başarıların artışı dikkat çekti. Ancak, sahil ve plajlarda yaşanan boğulma vakaları soru işaretleri yarattı. İşte Vali Gül’ün açıkladığı veriler ve öne çıkan noktalar:
– Kişilere Karşı Suçlarda Azalma: 2025’in ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kişilere karşı işlenen 8 önemli suçta %9 azalma kaydedildi. Aydınlatma oranı ise %99,4’e yükseldi.
– **Mal Varlığına Karşı Suçlar**: Mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta %26 azalma sağlandı, aydınlatma oranı %5,5 artarak %90,4’e ulaştı.
– **Silah Suçları**: Ele geçirilen silah sayısı %23 artarak 8.323’e, yakalanan kişi sayısı 8.557’ye yükseldi. Tutuklamalar %123 arttı. Silahla işlenen suçların %90’ından fazlası ruhsatsız silahlarla gerçekleşti.
– **Organize Suç ve Kaçakçılık**: Organize suç operasyonları %32, çökertilen suç çetesi sayısı %30 arttı. Kaçakçılık operasyonları %53 artışla 2.269’a ulaştı. Sahte ve kaçak alkol miktarı 3 katına, önlenen vergi kaybı ise 1 milyar 33 milyon TL’ye çıktı.
– Narkotik Suçlar: Narkotik operasyonları %19,5 artarak 5.580’e ulaştı. Ele geçirilen uyuşturucu hap miktarı 47 milyona, kenevir miktarı 22.800 köke yükseldi. ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesiyle bilinçlendirilen anne sayısı 3 kat arttı.
– Trafik Güvenliği: Ölümlü kaza ve can kaybı sayıları düşerken, okul servisi denetimleri %34, ticari taksi denetimleri %24 arttı. Usulsüz çakar kullanımı cezalarla azaldı.
– Siber Suçlar: Terör, bilişim-ödeme sistemleri, yasa dışı bahis ve çevrim içi çocuk istismarı gibi alanlarda siber suçlarla mücadele hız kesmeden devam etti.
– Boğulma Vakaları: Son bir ayda 42 boğulma vakası yaşandı, 15 kişi hayatını kaybetti. Sahil ve plajlarda denetimler artırıldı.
– Orman Yangını Önlemleri: 23 Haziran-15 Ekim arasında piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara giriş ve ateş yakma yasaklandı.
– Gürültü Kirliliği: Kamusal alanlarda kişisel müzik cihazlarıyla çevreyi rahatsız edenlere Kabahatler Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacak.
– Günübirlik Konut Denetimleri: İzinsiz günübirlik konutlara yönelik denetimler 20 kat, cezalar 59 kat arttı. 275 konuta 78 milyon TL ceza kesildi.
Vali Gül, İstanbul’un düne göre daha huzurlu ve güvenli olduğunu vurgularken, trafik kurallarına uyulması ve çevreye duyarlılık çağrısında bulundu. Ancak, boğulma vakalarındaki artış, alınan tedbirlere rağmen önlenemeyen bir sorun olarak öne çıkıyor. Toplantıya katılan diğer yetkililerle birlikte Gül, İstanbul’un güvenliğini artırmak için çalışmaların kararlılıkla süreceğini belirtti.